Overzicht van alle zondagochtenden in Beeld en Geluid

Hieronder is de programmering van de zondagochtenden in de komende maanden te lezen:

Zondag 26 maart – Op weg naar Pasen, met Leo Fijen

In samenwerking met de KRO-NCRV organiseert Beeld en Geluid een drietal inspirerende zondagochtend-bijeenkomsten, waarin het levensbeschouwelijke televisie- en radioarchief van de Nederlandse Publieke Omroep centraal staat. Bekende KRO-NCRV presentatoren verzorgen een persoonlijke bloemlezing uit de collectie en gaan op weg naar Pasen, in Beeld en Geluid. In deze tweede bijeenkomst kiest Leo Fijen zijn persoonlijke hoogtepunten uit het levensbeschouwelijk radio- en televisie-archief, passend bij het thema ‘Stilte’. Met medewerking van zangeres Elske te Lindert.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zondag 02 april – Zondagochtend College: Westerborkfilm

In het voorjaar van 1944 legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer het dagelijks leven in het kamp Westerbork vast op film, in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Collectiespecialist Hans van der Windt legt uit waardoor de film zo iconisch is geworden, en waarom deze is genomineerd voor UNESCO Memory of the World Register voor documentair erfgoed.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zondag 09 april – Op weg naar Pasen met Wilfred Kemp

In samenwerking met de KRO-NCRV organiseert Beeld en Geluid een drietal inspirerende zondagochtend-bijeenkomsten, waarin het levensbeschouwelijke televisie- en radioarchief van de Nederlandse Publieke Omroep centraal staat. Bekende KRO-NCRV presentatoren verzorgen een persoonlijke bloemlezing uit de collectie en gaan op weg naar Pasen, in Beeld en Geluid. In deze derde bijeenkomst kiest Wilfred zijn persoonlijke hoogtepunten uit het levensbeschouwelijk radio- en televisie-archief, passend bij het thema ‘Lijden’. Deze bespreekt hij met zijn speciale gast Marinus van den Berg, als pastor werkzaam in verpleeghuis Antonius-IJsselmonde in Rotterdam.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zondag 23 april – Aether Live

De makers van het tijdschrift Aether nodigen hun abonnees en andere geïnteresseerden uit om door te praten over onderwerpen uit hun kwartaalblad. Naast verdieping (door het uitnodigen van sprekers), is de inzet is dat de gesprekken en discussies in de zaal bijdragen bij aan de totstandkoming van nieuwe artikelen voor het tijdschrift. Sprekers tijdens deze editie zijn: Grietje Hoogland over het succes van The Passion en Jan Jaap Kassies met nieuwe ontdekkingen uit archieven van het Muziekcentrum van de Omroep. Gastcollumnist is Koos Postema.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zondag 30 april – Audiovisuele lezing

Op de laatste zondag van de maand worden bekende auteurs uitgenodigd om een lezing te geven en, gekoppeld aan het thema van hun recent gepubliceerde boek, filmmateriaal uit de collectie van Beeld en Geluid te laten zien.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zaterdag 6 Mei – Optreden van het Riccioti Ensemble

Het Ricciotti Ensemble is een straatsymfonieorkest, bestaande uit een jaarlijks wisselende groep jonge conservatoriumstudenten. Sinds de jaren zeventig reizen zij in de zomermaanden door Nederland, en verzorgen zij onverwachte optredens op bijzondere locaties. Het 45-man tellende jeugdorkest staat op deze zaterdagmorgen in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid voor een spetterend optreden, en blikt met ons samen terug op hun avontuurlijke verleden.

10.15 – 12.15 uur. Toegang gratis, bij museumbezoek.

Zondag 07 mei – Zondagochtend College: ‘Het Nationaal Songfestival: Hoogte- en dieptepunten uit de Nederlandse voorrondes’

Beeld en Geluid toont in aanloop naar het Eurovisie Songfestival onderdelen uit haar videocollectie van het Nationaal Songfestival. Songfestivalkenners geven op humoristische wijze een college over de nationale voorrondes. Met een overzicht van de hoogte- en dieptepunten uit afgelopen decennia. Wie werden het nét niet, die wel gekozen hadden moeten worden? En wie werden verkozen, die beter thuis hadden kunnen blijven? Ook materiaal uit de Willem van Beusekom-collectie zal tijdens deze bijeenkomst worden getoont aan de aanwezigen. De presentatie is in handen van songfestivalkenner en NPO Radio 5 presentator Hijlco Span.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zondag 14 mei – Het Marionetten Theater van de familie Brugman

Het Nederlands Marionettentheater werd in 1923 opgericht. Eerst opererend onder de naam ‘Marionettentheater de Olijftak’ werd na internationaal succes het gezelschap in 1958 hernoemd tot het huidige ‘Het Nederlands Marionettentheater’.Het Nederlands Marionettentheater speelde een belangrijke rol tijdens de pioniersfase van de Nederlandse tv. Op 20 maart 1950, ruim een jaar voordat de televisie in Nederland van start ging, verzorgde de AVRO als eerste omroep op het Europese vasteland een demonstratie van kleurentelevisie. Hiervoor verzorgde het marionettentheater een voorstelling. De Nederlandse televisie ging echt van start op 2 oktober 1951. De VARA debuteerde op 9 oktober en vroeg hiervoor het marionettentheater. Speciaal voor deze uitzending had Willy van Hemert het satirische ‘Twee cameraatjes’ geschreven, uitgevoerd door het marionettentheater. Het grote succes kwam met de kinderserie ‘De Dappere Dodo’(1955-1964), één van de meest legendarische tv-programma’s van ons land. Vincent Brugman vertelt het verhaal van zijn familie en laat de originele poppen zien, tijdens deze unieke bijeenkomst in Beeld en Geluid.

15.00 – 17.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Zondag 28 mei – Audiovisuele lezing Hans Janssen over Piet Mondriaan

Hans Janssen, curator van het Gemeente Museum in Den Haag en schrijver van de biografie Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven, bespreekt de film Mondriaan in New York uit 1980. Hij vond in het archief van Beeld en Geluid nooit eerder vertoonde opnames die gemaakt werden voor deze film. Tijdens deze bijeenkomst laat hij deze bijzondere beelden zien.

10.30 – 12.00 uur. Toegang (incl. koffie/thee): € 7,50

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*