Oud-omroepbaas Joop Daalmeijer: omroepen hebben zichzelf overleefd

Omroepverenigingen hebben zichzelf overleefd, ze voegen weinig meer toe aan de pluriformiteit in de opiniering, zo vindt oud-omroepbestuurder Joop Daalmeijer. Hij zei dit woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de publieke omroep, georganiseerd door de Rotary in Huizen.

Wat hebben Boer zoekt Vrouw of Engelse detectives nog te maken met de identiteit van KRO-NCRV, vroeg hij zich af. En ook: wat draagt Omroep MAX bij wat niet ieder ander zou kunnen toevoegen? Dat het profiel van de omroepen is verbleekt blijkt in zijn visie o.a. uit de komst van omstreden conservatieve nieuwkomers als omroep Ongehoord Nederland. Als de bestaande organisaties goed hadden gefunctioneerd hadden ze moeten onderkennen dat de samenleving verandert en hadden ze met programma’s zelf het gat moeten vullen, waar Ongehoord Nederland in is gestapt. Dat ze die behoefte niet zagen laat zien dat het huidige bestel niet meer werkt, aldus de oud-omroepbaas.

De omroepverenigingen kunnen worden afgeschaft vindt Daalmeijer. De externe pluriformiteit bestaande uit afzonderlijke omroeporganisaties kan worden vervangen door één centrale omroep, mogelijk naar Duits voorbeeld aangestuurd door een Fernsehrat, een college bestaande uit vertegenwoordigers van diverse maatschappelijke organisaties. Ze geven aan het ZDF richtlijnen waaraan de omroep zich moet houden en benoemen leidinggevende functionarissen. De Fernsehrat is tevens het aanspreekpunt voor de Duitse kijkers. Overigens ligt ook de Duitse omroep onder kritiek, mede omdat de Fernsehrat door de critici wordt gezien als een verlengstuk van de gevestigde politieke macht.

In 2014 bepaalde het Constitutioneel Hof, de hoogste Duitse rechtbank, dat er te veel politici in zaten. Hun invloed was in strijd met de door de grondwet voorgeschreven afstand tussen de staat en de publieke omroep. De samenstelling van de raad is daarna aangepast, maar er zitten nog steeds politici in. De afgelopen jaren zijn er verschillende schandalen geweest waarin politici direct invloed uitoefenden op de inhoud van bijvoorbeeld actualiteitenprogramma’s. (Bron: Duitsland Instituut)


13 Comments

  1. Een Jinek wordt uitgezonden bij AVROTROS, maar komt van KRO-NCRV en zou ook zomaar door de VPRO of BNNVARA uitgezonden kunnen worden. Allemaal één pot nat.

    En programma’s als Wie is de Mol en Heel Holland Bakt horen gewoon bij de commerciëlen.

    • En in plaats van dat Hunted of Wie is de Mol naar de commerciëlen gaan is de NPO bezig om hét NPO programma bij uitstek – Opsporing Verzocht – naar NPO2 te degraderen, het terugkijken uit te zetten en de afleveringen fors in te korten.

  2. Het unieke Nederlandse omroepbestel geeft hoe dan ook een genuanceerde kleuring aan de programma’s. Ik vind Boer zoekt vrouw typisch iets voor de KRO. En hoe ga je bij een centrale omroep de stem van de VPRO en EO invullen, of BNNVARA? En er valt wel meer te pleiten voor behoud van de omroepen, dan kost het wat maar wat meer. Bovendien, de politiek gaat ze niet opdoeken. Realisme.

    • Uiteindelijk zullen de toekomst de omroepen gaan verdwijnen. Als het niet deze bezuinigingsronde is dan wel de volgende. Onder druk van de politiek en de publieke opinie zal het hoe dan ook gebeuren.

    • Gewoon 1 officieel publieke omroep (zoals bijv. VRT het Duitse ARD of ZDF ) verplichten opdracht zoveel procent van de zendtijd te besteden aan religieuze programma’s te besteden in de omroepwet vastleggen wat nu de E.O. uitzend sport, amusement e.d

  3. stoppen met het jagen op kijk en luistercijfers
    laat de omroepen gewoon hun programma’s maken. geen netmanager meer

    geef omroepen budget en succes ermee. reclame weg, dan wordt je maar commercieel

  4. Dat een principe/godsdienst/maatschappelijke-/politieke gedachte/of wat dan ook, te maken dient te hebben bij een ‘zendvergunning’, was in de vorige eeuw haalbaar, maar volgens mij niet noodzakelijk. In de 21e eeuw kan iedereen met de komst van Internet, in het bezit van de nodige software en een microfoon, zijn eigen radiostation beginnen. Heeft dit persoon ook nog video-mogelijkheden, staat de weg naar radio én tv-uitzendingen open. Ie heeft dan de bevoegdheid/recht om zulks te verhinderen?

  5. Complimenten Rotary Huizen. Goede sprekerskeuze. Joop Daalmeijer, de man die destijds vakkundig de rebelse identiteit van de Veronica Omroep Organisatie om zeep hielp, zodat de omroep veel minder relevant werd in de puluformiteitswaaier van het publieke bestel. Een man met oprechte vakkennis dus. Chapeau!

    • De gene die Veronica om zeep heeft geholpen is Joop van der Reijden. Onder die voorwaarden en op dat moment hadden ze nooit uit het bestel moeten stappen voor een commercieel avontuur. De uiteindelijke stap uit HMG (beëindigen van de samenwerking met RTL) deed Veronica de das om. Onder diverse eigenaren daarna is nooit meer helemaal goed gekomen. Zoals het er nu naar uitziet gaat het Mediahuis niet lukken van Veronica weer een groot en relevant merk te maken. Dan zal een andere koers moeten komen, andere aankopen en rigoureuze beslissingen genomen moeten worden.

  6. Ik wil helemaal geen verzuilde omroep. Je particuliere meningen doe je maar thuis, op Youtube of bij je club/kerk/moskee/hobby. Ik wil een neutrale omroep met een nutsfunctie: zakelijk, feitelijk, opinievrij nieuws brengen; verdieping, achtergronden bij het nieuws; en wat cultuur. Gewoon doen waar de markt niet volstaat – sport kan naar SBS en banketbakken, boeren dan wel mollen zoeken naar RTL. Keurige Meningen en drammerige ‘opinie’/’urgentie’ (=activisme) kan naar de Volkskrant. Wie er interesse in andermans meningen heeft leest dat dan lekker. Heb zelf al een mening want ik ben volwassen, en heb ik de NPO daar niet voor nodig.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*