Oud-eindredacteur Het Klokhuis en scenarist Piet Geelhoed overleden

Donderdag jl. is in zijn woonplaats Hilversum oud-eindredacteur en mede-grondlegger van het NTR-jeugdprogramma Het Klokhuis Piet Geelhoed op 71-jarige leeftijd overleden.

Geelhoed heeft in de loop van zijn lange carrière als schrijver, regisseur en eindredacteur altijd gestreden om jeugdradio, -televisie en -film een volwassen plaats te geven in het medialandschap. Hij heeft een uitgebreid oeuvre opgebouwd van radioprogramma’s, televisieprogramma’s en filmscenario’s. Hij kreeg in 2005 de Gouden Cinekid Leeuw voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van beeldcultuur voor kinderen.

Piet is zijn carrière begonnen in 1970 op de Radio Jeugdafdeling van de AVRO. Als producer/regisseur heeft hij samen met collega’s Burny Bos, Karel van de Graaf, Nelleke van der Krogt en Boudewijn Klap tot 1988 vorm gegeven aan tal van vernieuwende radioprogramma’s. Hij bedacht en maakte diverse schoolradioprogramma’s en kunstprogramma’s voor kinderen, zoals het unieke ochtendprogramma ‘Op een Klein Stationnetje’ op de klassieke zender Hilversum 4. Naast zijn vaste werk bij AVRO radio schreef Piet ook veelvuldig voor kindertelevisie. Hij schreef onder andere voor de kinderprogramma’s Bibelebons en Holle Bolle Boom.

Na een woelige start van het jeugdprogramma Het Klokhuis kwam Piet Geelhoed in 1988 in dienst bij de NOS (later NTR). Als eindredacteur heeft hij het programma in de beginjaren met voortvarendheid gestructureerd. Met grote vasthoudendheid heeft hij Het Klokhuis door moeilijke periodes geloodst. In 1990 dreigde het programma wegbezuinigd te worden. Na 30.000 handtekeningen en intelligent lobbywerk bleef Het Klokhuis bestaan. Geelhoed was onder deze moeilijke omstandigheden op zijn best. Scherp, op de juiste momenten eigenwijs en met integriteit als sterk wapen. Met een uitgesproken visie op de koers van het programma en de vaardigheid om van een grote groep zeer diverse makers een hechte eenheid te smeden, heeft hij tot 2005 de fundamenten gelegd voor een programma dat nog steeds succesvol is.

Naast zijn radio- en televisiewerk was Piet de vaste scenarist van filmmaker Karst van der Meulen. Met hem maakte hij verscheidene succesvolle films en tv-series zoals Martijn en de Magiër, Knokken voor Twee, Thomas en Senior en Mijn Idee, waarbij het belang en de sociaal-maatschappelijke positie van het kind altijd centraal stond en waarbij kinderen als volwaardig publiek werden aangesproken. Ook schreef hij enkele kinderboeken waaronder De Sage van Brute Berend.

Piet Geelhoed is in zijn werk altijd inspirerend aanspreekpunt geweest voor jonge programma- en filmmakers. Hij heeft veel jonge makers met enthousiasme en gedrevenheid bijgestaan in hun ontwikkeling. Inmiddels zijn de talenten uit zijn kweekvijver werkzaam op vele terreinen binnen de jeugdmedia.

De creatieve nalatenschap van Piet Geelhoed is van grote waarde voor de Nederlandse kinder-tv- en -filmcultuur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*