Organisatie Songfestival publiceert corona-protocol

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2021 heeft vandaag een uitgebreid coronaprotocol gepubliceerd. Het protocol is opgesteld op basis van de maatregelen van het RIVM en branche-gerelateerde protocollen.  

“De afgelopen maanden is achter de schermen hard gewerkt aan een uitgebreid coronaprotocol, om het Eurovisie Songfestival in aangepaste vorm op een verantwoorde manier door te laten gaan. Met behulp van uitvoerig testen, mondkapjes, hygiënemaatregelen, aandacht voor ventilatie en innovatieve maatregelen wordt een omgeving gecreëerd waarin medewerkers, artiesten en pers zo veilig mogelijk kunnen werken,” zegt Sietse Bakker, Executive Producer van het Eurovisie Songfestival. 

Het protocol, dat mede is geïnspireerd op protocollen van grote sportcompetities, is tot stand gekomen in samenwerking met de EBU, de internationale songfestivalorganisatie. “Traditioneel gezien brengt het Eurovisie Songfestival Europa samen op één podium en we zijn nog steeds vastberaden om dit in mei in Rotterdam voor elkaar te krijgen,” aldus Martin Österdahl, de Executive Supervisor van het festival vanuit de EBU. “We koersen op een veilig Eurovisie Songfestival waarbij alle artiesten live vanuit Rotterdam optreden. Met dit protocol laten we zien hoe we dit kunnen bewerkstelligen. De veiligheid en gezondheid van alle betrokkenen is onze hoogste prioriteit”, benadrukt hij.  

De maatregelen die de Songfestival-organisatie heeft genomen zijn afgestemd met Host City Rotterdam, goedgekeurd door de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond en gevalideerd door SGS, een internationaal bureau dat gespecialiseerd is in de toetsing van dergelijke plannen. Mochten nieuwe inzichten of actuele ontwikkelingen daartoe aanleiding geven, dan kan het plan op elk moment worden aangepast. 

De tv-productiecrew heeft het afgelopen jaar al veel ervaring opgedaan in het veilig werken in coronatijd. Voor de deelnemende artiesten en hun entourage zal het mogelijk wel even wennen zijn. Hen wordt aangeraden voor vertrek naar Nederland vijf dagen in quarantaine te gaan en zij moeten voor vertrek getest worden. Eenmaal in Nederland moeten ze in hun hotel blijven, behalve wanneer zij voor officiële programmaonderdelen de deur uit moeten. 

Iedereen die in Rotterdam Ahoy werkt — crew, artiesten en pers — wordt regelmatig getest in een speciaal daarvoor opgezette teststraat. “Ons doel is helder: besmettingen tijdens het evenement voorkomen. Mocht iemand positief getest worden, dan gaat ons isolatieprotocol in werking, ondersteunen we de GGD bij bron- en contactonderzoek en nemen we waar nodig aanvullende maatregelen. Mocht een deelnemer hierdoor niet live kunnen optreden dan wordt de back-up opname gebruikt”, zegt Bakker. De teststrategie wordt op dit moment uitgewerkt, op basis van de richtlijnen van het RIVM en het Ministerie van VWS. 

2 Comments

  1. Hoe ziet dat protocol er dan uit?
    Gaan ze net als bij darten iedereen lang tevoren in Rotterdam isoleren van de rest van Nederland?
    En mag er nu publiek bij? Ook getest?
    Van tevoren 5 dagen in quarantaine in eigen land is natuurlijk onzin. Na die 5 dagen (wie controleert dat?) moeten ze in een vol vliegtuig naar Schiphol stappen en dan lopen ze in het vliegtuig of tijdens de rest van de reis alsnog Corona op. Het moet zijn: eerst naar Nederland komen dan pas quarantaine en vaak testen. Anders hebben ze niks van Corona en besmettingen begrepen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*