Onderzoekscommissie NPO stelt vraagtekens bij nieuw contract Matthijs van Nieuwkerk

De NPO-commissie, geleid door Martin van Rijn, die onderzoek doet naar de werkcultuur bij de NPO en het gedrag van Matthijs van Nieuwkerk, heeft vraagtekens bij RTL’s besluit om Van Nieuwkerk een contract aan te bieden voordat het rapport van de commissie is gepubliceerd. Het onderzoek van de commissie-Van Rijn is gestart na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag van Van Nieuwkerk bij het programma DWDD en richt zich op de werkcultuur bij de NPO. De resultaten van dit onderzoek worden eind januari verwacht.

Ondanks de lopende onderzoeken heeft RTL Van Nieuwkerk gecontracteerd voor een nieuw programma. Programmadirecteur Peter van der Vorst van RTL benadrukt dat Van Nieuwkerk zich zal moeten houden aan het Mediapact Respectvol Samenwerken, opgesteld na misstanden bij The Voice of Holland. Van Nieuwkerk zal vanaf het voorjaar van 2024 te zien zijn op RTL 4 met een wekelijks programma met actuele inhoud en muziek, en er zijn plannen voor meer programma’s voor RTL en Videoland.

bron: villamedia

19 Comments

 1. Zal allemaal best, maar ik snap ook wel dat RTL Van Nieuwkerk binnenhaalt. Naar mijn mening heeft de commissie Van Rijn zich alleen bezig te houden met zaken die NPO aangaan.

  Ik ben absoluut geen fan van Van Nieuwekerk, maar ik geef ‘m vanuit zakelijk opzicht gelijk dat hij zijn geluk elders zoekt.

  • Iedereen vindt het kennelijk wel weer best, behalve weer de usual woke fijnslijpers. Maar zien wat er straks uit het rapport rolt en komen we wellicht ook te weten waarom het zo lang duurde. Dat Van Nieuwkerk en RTL met elkaar in zee gaan ligt voor de hand, maar de timing van de overeenkomst nu al is nogal gênant en voorbarig voor wat de NPO betreft en vooral voor de slachtoffers van het gedrag van Van Nieuwkerk. Naar de NPO had ie wellicht niet meer kunnen terugkeren en nu al een openbare vlucht naar voren. We zullen zien of ze er nu al zand over kunnen strooien, maar geen zand in mijn ogen.

   “De commissie van Rijn heeft tot taak een onderzoek in te stellen naar a) grensoverschrijdend gedrag en b) de mogelijk onderliggende systemische oorzaken daarvan, in brede zin binnen de landelijke publieke mediadienst als geheel en het programma De Wereld Draait Door in het bijzonder, maar niet uitsluitend.”

 2. Het onderzoek van van Rijn moet eindelijk eens openbaar gemaakt worden. Het loopt al maanden en ik kan mij voorstellen dat van Nieuwkerk het spuugzat is om nog langer te wachten. Ik denk ook dat geld een rol speelt. Ook bij hem groeien eurobiljetten niet aan de boom neem ik aan.Anders zou ik wel een stekje van die boom willen. Eindelijk de beste tv maker terug op de buis en hopelijk met zijn muziekprogramma dat op zaterdag stond. Dat was geweldig met die Big Band!!

 3. Eens Gerard.
  Hij is een hele goede presentator maar daarnaast heeft hij driftbuien. Ik hoorde Jeroen Pauw zeggen dat het ook niet aan hem alleen heeft gelegen. Een eindredacteur had veel eerder iets er tegen moeten doen.
  Die had zijn redacteuren moeten beschermen maar ja joh, die vervang je makkelijker blijkbaar.
  Ik weet zeker dat bij iedere andere organisatie een driftkikker was ontslagen.. maar hé. Het is de presentator.
  Als ik de leiding van RTL was hield ik emmer koud water in de buurt van Matthijs v. N.

  Em ja, de mensen waar tegen van Nieuwkerk tekeer ging waren slachtoffer van zijn driftbuien. Dat is trouwens iets anders dan zielig.
  Nu wordt er gedaan of Matthijs slachtoffer is van hetvwaxhten op onderzoek. Als hij zich niet zo schofterig gedroeg was hij gewoon nog te zien op tv

  • Precies, alles wordt weer omgedraaid. Van Nieuwkerk is het slachtoffer omdat het rapport zo lang op zich laat wachten en nu had hij bij Boulevard alle ruimte en tijd om z’n geschonden ego schoon te wassen zonder het decor van een mogelijk vernietigend rapport. Dat is straks een detail, de grote stap vooruit is nu al gezet. Zaak afgedaan, door meneer zelf.

   • Wat niet wil zeggen dat bruut gedrag de norm binnen de journalistiek hoort te zijn Juul…

    Ik weet van een mevrouw die onder Wibo werkte toevallig hoe hij zich kon misdragen. Journalisten verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen had ook anders gekund. Hetzelfde gold voor Philip Bloemendal die ook niet altijd een lieverdje was.

    Voor zowel Wibo als Philip geldt wat mij betreft dat zij bijzonder goed in hun vak waren, maar zichzelf in die functie tot ego’s opbliezen die misschien een maatje te groot waren.

    • Een maatje te groot kon je ook wel zeggen van de pakken van Van de Linde. En hoe zou ’t met z’n zoon Kay gaan? Ooit een, ‘de’ spindoctor van opkomend rechts, van Fortuyn, Leefbaar Nederland (voor z’n eigen zus) en Verdonk.

 4. RTL heeft helemaal niets te maken met één of andere NPO “onderzoekscommissie” die straks alle bekende open deuren in gaat trappen en daar veel te veel tijd voor nodig heeft. Ja, de TV-wereld is hard. Kun je daar niet tegen, dan heb je er ook niets te zoeken. Wat je verder ook van hem vindt, natuurlijk hoeft Van Nieuwkerk niet te wachten tot die middelmatige zijlijnroepers eens een keer klaar zijn. Met dat rapport vol gemeenplaatsen gaan sowieso niets gedaan worden, want publieke omroep.

  • Weet je wat me ook altijd stoorde aan dat linkse De Wereld Draait Door dat er vooral en alleen mooie vrouwen aan tafel kwamen. Mooi en succesvol. Als gasten en als tafeldames. Ja, de tv-wereld is spijkerhard voor getalenteerde vrouwen die niet lijken op Anna Gimbrere. En de rest van de onzichtbare redactie kon de rambam krijgen. Neem nog een oliebol.

 5. Theo Maassen en Prem werden nota bene weg gestuurd omdat ze “te grof” waren daar aan tafel bij dwdd.

  Heb je poedersuiker voir bij die oliebollen Frits?

  • Zeker en Willem Duys hield ook wel van een oliebolletje met poeiersuiker. Maar dat het rapport Van Rijn weer werd uitgesteld was natuurlijk het mooiste kerstcadeau voor Matthijs dat hij zich kon wensen, een godsgeschenk. Nu kon hij zijn glorieuze, want dat is het kennelijk, terugkeer helemaal zelf regisseren (met veel haarlak en omineus veel schmink in z’n gezicht) en dat zonder enige tegenspraak of oprakeling van wat er feitelijk allemaal mis met hem was. De slachtoffers kijken wel uit om nu te reageren. Mathijs heeft zich zonder het rapport zelf weer op het podium getrokken, Hans Klok doet de wederopstanding over. En verder maar afwachten, wie weet duurt het zo lang omdat er toch een soort van beerput is aangetroffen ook al gaat het dan ook over andere programma’s. Ik kijk er naar uit.

   • Het schijnt dat de kapper can Beau, Humberto en Renze een andere föhn heeft aangeschaft. Het kan hem zomaar zijn baan kosten.
    Ja harde wereld daar op het Gooi. Soort traditie daar.
    Moet je niet willen veranderen.

    Lekker krenten oliebollen Frits.

 6. Bij mij staat het optreden van de heer M van Nieuwkerk en collega-vriend Wilfried de Jong tijdens de Olympische Spelen in Athene in 2004 nog op het netvlies.
  Met de afbeelding van oud badmintonspeelster Mia Audina op een groot bord vroegen ze in de krochten van Athene aan grieken voor bevestiging dat Mia veel te dik was.
  Volgens de heren zag ze er niet uit en was Badminton een campingactiviteit die niet op
  de spelen thuis hoorde.
  Dit alles werd tijdens de spelen bij de talkshow van Mart Smeets uitgezonden, Mart schrok van hun bijdrage.

  Beelden zijn helaas niet meer te vinden; misschien dat Martin van Rijn ze nog kan opduiken.
  Een groot compliment aan Mia Audina die ondanks de vernedering van beide heren de zilveren medaille won in het enkelspel !!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*