Onderzoek: ‘Viaplay zorgt voor verandering in tv-landschap’

 Een groot deel van de Formule 1-kijkers overweegt over te stappen van tv-provider in aanloop naar het nieuwe Formule 1-seizoen. Dit blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.200 bezoekers van Prijsvergelijken.nl. De Formule 1 is vanaf het nieuwe seizoen alleen tegen betaling te zien bij onder andere de nieuwe streamingdienst Viaplay.

Ziggo Sport is de exclusieve uitzendrechten van de Formule 1 in Nederland kwijtgeraakt aan Viaplay. Kijkers moeten een abonnement aanschaffen wil men vanaf het nieuwe seizoen naar Max Verstappen en co. willen kijken. Door deze grote switch in televisielandschap overweegt 49 procent van de respondenten over te stappen op een andere tv-aanbieder. 64 procent van de ondervraagden zou een overstap overwegen als de Formule 1 gratis te zien was bij een bepaalde provider.

Minder Formule 1 kijken
Of de Formule 1 minder bekijks gaat trekken in Nederland valt nog te bezien. Maar zeven procent van de respondenten geeft aan de Formule 1 minder te gaan volgen vanwege het veranderende aanbod. Providers doen er inmiddels veel aan om de Formule 1-kijker binnen te halen. “We zien op dit moment dat veel grote providers stunten met acties, vlak voor de start van het Formule 1 seizoen. Deze acties variëren van korting op de dienst Viaplay, waar de Formule 1 wordt uitgezonden, tot bijna een jaar lang gratis Viaplay voor nieuwe klanten”, zegt Coen Jonker van Prijsvergelijken.nl.

Twijfelen over beslissing
“Wat wij merken is dat veel mensen op dit moment nog twijfelen over hoe en waar ze de Formule 1 gaan kijken: bij Viaplay of Formula 1 TV. Een goede tip is om voor jezelf te bedenken welke dingen je belangrijk vindt bij het kijken naar de races. Is Engels commentaar bijvoorbeeld niet erg? Dan is Formula 1 TV goedkoper dan Viaplay. Heb je liever Nederlands commentaar en uitgebreide voor- en nabeschouwingen? Dan voldoet Viaplay beter aan je behoeftes.”

Niet gewend om te betalen
Jonker verwacht dat voor de meeste Nederlanders de beslissing niet heel moeilijk zal zijn. “De Formule 1-fans die altijd al betaalden voor hun abonnement zullen dit waarschijnlijk blijven doen bij één van de streamingdiensten. Wel verwachten we dat het komende Formule 1 seizoen een grotere verandering zal worden voor de mensen die op dit moment gratis Formule 1 kijken. Deze mensen zijn het niet gewend om te betalen voor de races. Maar de voorspelling is dat naarmate het seizoen vordert het aantal abonnees op Viaplay toch zal gaan stijgen.”

Op 20 maart begint het Formule 1-seizoen met een race in Bahrein.

1 Comment

  1. Via een stream live-sport kijken doe ik niet. De buurman ziet het net wat eerder en staat al te juichen terwijl mijn stream nog niet zo ver is. Nee dank je wel.

    Ik kijk wel naar een samenvatting.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*