Onderzoek: Opmars gebruik VOD-platforms op Smart-TV


Uit het Screenforce-onderzoek: ‘Video Highlights Trends In Digitale Media 2018’ blijkt dat steeds meer Nederlanders TV-programma’s via de smartphone en de tablet kijken.  Inmiddels is dit percentage respectievelijk 23% en 24%. De Smart-TV wordt zowel in bezit als in gebruik steeds meer een vaste onderdeel in de Nederlandse huishoudens.

Van alle huishoudens beschikt bijna de helft over een smart-TV en meer dan de helft maakt minimaal eens per week gebruik van de apps die hierop staan. Daarnaast blijkt dat de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt een belangrijke motivator te zijn voor het gebruik van Video On Demand-platforms. Dit zijn enkele uitkomsten van het nieuwste ‘Trends in Digitale Media’-onderzoek van GfK. Screenforce presenteert de video highlights. NOS is de broadcaster waarvan de meest apps zijn gedownload.

Via de laptop wordt het meeste TV gekeken, namelijk 35 minuten per week. Nieuw in de vragenlijst is het bezit van een mediacenter/dongle. Van alle Nederlanders bezit 21% dit device. Het belangrijkste merk is Chromecast (71%), Apple TV volgt op ruime afstand met 20%. Videodiensten spelen een grote rol in de app stores van zowel de tablet als de smartphone. Het zijn de global players die in de top van de meest gedownloade apps staan. Local player Sanoma vestigt zich hiertussen met NU.nl. In totaal installeren Nederlanders gemiddeld 22 apps op hun tablet en 31 op hun smartphone.

Ook uit de 2018 editie van Trends In Digitale Media blijkt weer dat de veelal korte video’s op platforms als YouTube, Facebook en NU.nl meer bekeken worden op smartphones dan op andere devices. Hier tegenover staat dat de veelal langere video’s op platforms als RTL XL, NPO Start, Netflix, en Videoland meer bekeken worden op de Smart-TV.

Voor Nederlanders die gebruik maken van betaalde videodiensten zijn de belangrijkste redenen: (1) ontspanning, (2) de mogelijkheid om te kijken als er niets op TV is, (3) de mogelijkheid om te kijken waar en wanneer je wilt, (4) toegang tot een groot aanbod en (5) toegang tot content die ik nergens anders kan zien. Ontspanning is de belangrijkste reden om gebruik te maken van RTL XL, YouTube en Fox Sports. Binge watching is belangrijk voor Netflix. Opvallend is dat Nederlanders de mogelijkheid om vooruit te kijken niet heel belangrijk vinden voor KIJK, RTL XL en Videoland. Met uitzondering van Fox Sports zijn kijkers weinig prijsbewust en vinden ze een aantrekkelijke aanbieding niet erg belangrijk.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*