Onderzoek: Omroepen verwachten fors minder zzp’ers in te huren in 2025

Ruim 58 procent van de omroepen verwacht in 2025 minder zzp’ers in te huren. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS op basis van de Conjunctuurenquête Nederland van januari 2025. De aangekondigde strengere controle op schijnzelfstandigheid speelt hierbij een belangrijke rol. Dit treft niet alleen de mediasector, maar ook andere branches zoals de bouw, beveiliging en schoonmaak.

Uit het onderzoek blijkt dat ruim 42 procent van alle bedrijven die in 2024 zzp’ers inhuurden, verwacht dit in 2025 minder te doen. Tegelijkertijd is een tekort aan gekwalificeerd personeel voor veel bedrijven nog steeds een reden om zzp’ers in te schakelen. Een derde van de ondervraagde bedrijven geeft aan helemaal geen zzp’ers in te huren, terwijl 54 procent verwacht dat hun inhuur gelijk blijft.

Vanaf 2025 verdwijnt het handhavingsmoratorium op arbeidsrelaties, waardoor de Belastingdienst direct boetes en naheffingen kan opleggen als een zzp’er feitelijk als werknemer wordt beschouwd. Tijdens het moratorium kregen bedrijven enkel suggesties om hun werkwijze aan te passen. Nu dit verandert, verwachten veel bedrijven, waaronder omroepen, minder zzp’ers in te schakelen.

Grote impact op media en bouw
Naast de mediasector worden ook andere bedrijfstakken hard getroffen door het einde van het handhavingsmoratorium. In de bouwnijverheid verwacht zelfs 58 procent van de bedrijven minder zzp’ers in te zetten, en vrijwel allemaal geven ze aan dat dit direct te maken heeft met de strengere regelgeving. Ook in de beveiligingssector en bij schoonmaakbedrijven verwacht meer dan de helft een daling in zzp-inhuur.

In de radio- en televisieomroepen speelt het handhavingsmoratorium een cruciale rol in de daling van zzp-inhuur. Van de 58 procent van de omroepen die verwachten minder zzp’ers in te huren, noemt 57 procent het eindigen van het handhavingsmoratorium als reden. Slechts 1 procent van de omroepen vermindert de inhuur van zzp’ers om andere redenen. Dit kan grote gevolgen hebben voor freelancers in de mediawereld, die vaak afhankelijk zijn van tijdelijke opdrachten.

Tekort aan personeel blijft reden voor zzp-inhuur
Ondanks de afname van zzp-opdrachten blijft een tekort aan gekwalificeerd personeel de belangrijkste reden om zelfstandigen in te huren (39 procent van de bedrijven). Vooral in de bouw (29 procent) en detailhandel (26 procent) wordt flexibiliteit in personeelsvoorziening genoemd als reden voor zzp-inhuur. Extra werk door productiepieken is met 12 procent een minder vaak genoemde reden, al speelt dit in de cultuur-, sport- en recreatiesector (23 procent) en de landbouw (20 procent) een grotere rol.

Met de aankomende veranderingen in wet- en regelgeving zal de positie van zzp’ers in diverse sectoren in 2025 mogelijk flink veranderen. De verwachting is dat veel bedrijven zich zullen heroriënteren op hun personeelsbeleid en alternatieve oplossingen zoeken voor hun personeelsbehoefte.

Bron: CBS, EIB, KVK, MKB-Nederland, VNO-NCW

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*