Onderzoek: Live radio nog steeds veruit het populairst

Uit de meest recente cijfers van het Audio Distributie Onderzoek (ADO) van Stichting NLO (Nationaal Luister Onderzoek) dat live radio de dominante audiovorm is. Dit geldt zowel overdag als in de avond- en nachtelijke uren. Live radio heeft overdag een aandeel van meer dan 80%. ADO is uitgevoerd door GfK onder ruim 5.300 respondenten van 13 jaar en ouder.

De helft van het dagelijkse luistervolume bevindt zich in het tijdvak van ’s morgens 9 uur tot ’s middags 16 uur. Het aandeel live radio is in deze uren maar liefst 80%. De radio/stereo installatie en de autoradio zijn dan de meest gebruikte apparaten.

In de ochtendspits van 6 uur tot 9 uur is het luistervolume zelfs voor 87% toe te schrijven aan het live luisteren naar radio. Het aandeel van de autoradio is dan 22%.

In de avondspits – van 16 uur tot 19 uur – heeft live radio een substantieel aandeel van de ‘audio-taart’ van 75%. Voor de autoradio is de avondspits, na de ochtendspits, het tweede belangrijke tijdvak met een ‘gebruikersaandeel’ van 19%.

In de avonduren verschuift het luisteren iets meer naar eigen muziek en andere online muziekdiensten en worden de smartphone en de computer meer gebruikt als luister-device. Live radio luisteren blijft echter ook dan dominant in omvang en aandeel.

De dagpatronen en de omvang van live radioluisteren zijn ook terug te zien in de distributie van het radiosignaal. Door het aanbod en het gebruik van verschillende distributiekanalen (zoals FM, DAB+ en internet) realiseert live radio gedurende de hele dag een dominante positie. Overdag en ’s avonds gebeurt dat vooral via FM, maar ’s avonds zorgt internet voor ruim 25% van de radiodistributie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*