’70% Nederlanders wil enkel Zwarte Pieten in Sinterklaasjournaal’

De Zwartepietendiscussie is een jaarlijks rond de Sinterklaastijd terugkerend maatschappelijk fenomeen in Nederland. Tegenstanders van Zwarte Piet stellen dat de eigenschappen stereotyperend zijn en dat de figuur racistisch is, terwijl voorstanders wijzen op de eeuwenoude traditie. De Zwartepietendiscussie werd in 2010 voor het eerst groots door de landelijke media opgepakt. De afgelopen jaren lijkt de discussie over de verschijningsvorm van Zwarte Piet steeds feller te worden. Skoep.nl deed in opdracht van omroepplatform Spreekbuis.nl een peiling onder het Nederlandse publiek hoe de Pieten er in het Sinterklaasjournaal uit moeten zien. Het door NTR landelijk uitgezonden Sinterklaasjournaal heeft de afgelopen jaren een centrale plek gekregen in de hele discussie.

In totaal deden 936 mensen mee aan de poll ‘Alleen nog maar Roetveegpieten in het NTR Sinterklaasjournaal’. Slechts 6% gaf aan dat zij voor een Sinterklaasjournaal zijn met enkel roetveegpieten. 15% vindt de huidige mix van Roetveegpieten en Zwarte Pieten prima. Een overgrote meerderheid van de respondenten wil dat NTR alleen Zwarte Pieten in het journaal laat zien. Voor 9% van de respondenten maakte het niet uit hoe de knecht van de goedheiligman in het NTR Sinterklaasjournaal eruitziet.

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert tegenwoordig ook een zogenaamde Pietenpeiling uit onder de Nederlandse bevolking naar hun mening over Zwarte Piet. Uit dit onderzoek uit 2017 blijkt onder meer dat 88% Zwarte Piet niet discriminerend vindt en 82% van de Nederlanders vindt dat Zwarte Piet moet blijven zoals hij nu is. Deze cijfers zijn echter van vorig jaar en niet gericht op het NTR Sinterklaasjournaal.

Over Spreekbuis.nl
Spreekbuis is een online platform met mediavaknieuws gericht op de publieke, commerciële en facilitaire mediasector. Spreekbuis.nl startte in 2014 als nieuw initiatief, na het eerder gestaakte vakblad Spreek’Buis dat in 2013 na 70 jaar haar activiteiten beëindigde. Het platform wordt ondersteund door mediapartijen zoals AVROTROS, Omroep Max, KRO-NCRV, Beeld en Geluid en Viacom. Spreekbuis.nl is onderdeel van uitgeverij Tens Media BV.
www.spreekbuis.nl/ www.tensmedia.nl

Over Skoep Nieuws
Skoep Nieuws is een Nederlands nieuwsplatform op Android, iOS en web. Het platform bevat nieuws uit alle kranten en tijdschriften, inclusief nieuws uit de regio. De gebruiker kan zelf de pagina’s of bronnen eenvoudig aanpassen. Daarnaast kunnen gebruikers in de Skoep Nieuws apps meedoen aan onderzoeken, polls en games. Naast de online versie, www.skoep.nl, staat de Skoep app op meer dan 850.000 smartphones en tablets. De verdeling tussen mannen vs vrouwen is (45% vs 55%). Leeftijdsindeling van de gebruiker is 12-17 jaar (12%), 18-24 jaar (23%), 25-34 jaar (22%), 35-44 jaar (16%), 45-54 jaar (13%), 55+ (15%).
www.skoep.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*