Onderzoek: ‘Tweederde van personen op tv is man’

Van alle mensen die dit jaar in Nederlandse non-fictietelevisieprogramma’s te zien is geweest, was slechts 36,6 procent vrouw. Dat blijkt uit een onderzoek van het Commissariaat voor de Media, dat in opdracht is gedaan van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het aandeel vrouwen is groter in amusementsprogramma’s (43,5 procent) dan in nieuws- en actualiteitenprogramma’s (33,3 procent).

Het onderzoek werd gedaan in opdracht van minister Ingrid van Engelshoven, naar aanleiding van het debat rond de representatie van mannen en vrouwen op televisie. Volgens het commissariaat sluiten de resultaten aan op recentelijk internationaal onderzoek. In veel landen ligt het aandeel vrouwen op televisie tussen de 25 en 40 procent.

Voor het onderzoek hield het commissariaat een kwantitatieve inhoudsanalyse, waarbij 262 programma’s zijn bekeken die door zowel de publieke als de commerciële omroep werd uitgezonden in de eerste zes maanden van 2019. In totaal kwamen hier 4.391 personen in voor.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*