Omroep-medewerkers lanceren actiesite tegen bezuinigingen: Beschermdepubliekeomroep.nl

Medewerkers van alle publieke omroepen in Nederland zijn in actie gekomen tegen de voorgenomen bezuinigingen van het kabinet op de publieke omroep. Met de lancering van de actiesite Beschermdepubliekeomroep.nl roepen zij politiek Den Haag op om de plannen terug te draaien en de publieke omroep te beschermen.

De site is een initiatief van bezorgde medewerkers van onder andere AVROTROS, BNNVARA, EO, HUMAN, KRO-NCRV, NOS, NPO, NTR, Omroep MAX, Omroep ZWART, ON!, PowNed, VPRO en WNL. Zij maken zich grote zorgen over de impact van de voorgestelde bezuiniging van 156 miljoen euro op de publieke omroep.

“In een tijd waarin desinformatie, polarisatie en onzekerheid toenemen, is een sterke en onafhankelijke publieke omroep belangrijker dan ooit,” zo luidt de oproep. “Het kabinet erkent het belang van betrouwbare informatievoorziening, maar ondermijnt dit door buitenproportionele bezuinigingen.”

Op de website kunnen bezoekers direct hun steun betuigen en automatisch een e-mail sturen naar de mediawoordvoerders van de Tweede Kamerfracties. De boodschap: draai de bezuinigingen terug en waarborg een pluriform, betrouwbaar en verbindend media-aanbod voor alle Nederlanders.

Volgens de initiatiefnemers kijken en luisteren meer dan 80% van de Nederlanders wekelijks naar de publieke omroep. Zij geven de programmering een 8,2 voor betrouwbaarheid en 8,7 voor kwaliteit.

“De publieke omroep informeert, verbindt en weerspiegelt de veelkleurigheid van onze samenleving. Het is geen luxe, maar een democratische noodzaak.”

Met de actiewebsite willen de omroepmedewerkers Den Haag duidelijk maken dat de publieke omroep geen sluitpost mag zijn op de begroting.

14 Comments

  1. We hebben de publieke omroep nodig om alle Nederlanders te kunnen horen en boeiende en belangrijke programma’s te zien

  2. De publieke omroep heeft eem compleet verkeerd beeld van zichzelf. Ze zijn vergeten wat een DEMOCRATIE inhoud. Misschien beter dat ze hun tijd daaraan besteden en gaan vechten voor onze democratie.
    Wat mij betreft, stoppen met sponseren!!!

    Jay

  3. De publieke omroep kan prima naar 1 zender toe,het is staatstelevisie en totaal niet objectief.
    Het journaal is vreselijk geworden,hartstikke links en niet objectief.Ze melden niet op waarheid berustende onderwerpen.

  4. Heel erg hoe er al jaren huis gehouden is bij de publieke omroep, met dank aan H. Zijlstra regelmatig zie je deze man in allerlei talkshows, onbegrijpelijk.
    Trouwens, ik zie de SP niet in het mailadres staan.
    Nu in het mediaforum op radio 1, zitten journalisten hierover te kletsen als kip zonder kop, dat het publiek niet hiervoor wakker te schudden is: Ik dacht alleen maar …….. EINDELIJK ACTIE>
    Succes jullie, ik volg jullie overal op RADIO/ TV.

  5. Lachwekkend dit en iets waar ze zelf voor verantwoordelijk zijn. Ironisch: “In een tijd waarin desinformatie, polarisatie en onzekerheid toenemen, is een sterke en onafhankelijke publieke omroep belangrijker dan ooit.”

  6. Nou, er zijn een paar “presentatoren”waardoor ik ook de publieke uitzet. Daniël Dekker, Stefan Stasse, Henk Jan Smit. Wat een gewauwel.

  7. Het is veelzeggend dat voor deze actie er opnieuw talloze vergaderingen zijn gehouden – uiteraard met luxe broodjes, betaald door ons als belastingbetalers – en dat er wéér een overbodige website is gelanceerd. Ondertussen blijft het uitblijven van enige serieuze reflectie op de eigen overheadkosten en de overdaad aan managementlagen. Mijn handen jeuken om de NPO grondig te herstructureren en eindelijk écht pluriform te maken!

  8. Het is begrijpelijk dat juist zij die de publieke omroep werkelijk vormgeven hun zorgen publiekelijk uiten. Voor de buitenwereld is het beeld inmiddels helder: de publieke omroep wordt breed gedragen als onmisbaar instituut, maar hervorming is broodnodig om toekomstbestendig te blijven. Intern slaagt men daar echter nauwelijks in.

    De organisatie raakt verstrikt in onderlinge twisten, kampt met een fundamenteel gebrek aan vertrouwen vanaf de werkvloer, en verliest steeds meer contact met haar publiek.

    De gevolgen daarvan zijn voelbaar: dalende kijkcijfers voor lineaire uitzendingen én een zorgwekkende teruggang van bijna 25 procent in het bereik op streamingplatform NPO Start.

    Ondanks een leger aan bestuurders, toezichthouders, managers en consultants slaagt niemand erin duidelijk te maken waarom de publieke omroep relevant blijft en hoe haar maatschappelijke impact daadwerkelijk meetbaar is.

    Dat de makers zich zorgen maken, is daarom volledig terecht. Maar misschien is het nu ook tijd om intern krachtige eisen te stellen, om zo het pleidooi voor verandering ook daadwerkelijk gewicht te geven.

  9. Als je je eigen positie als publieke omroep al jaren hebt verkwanseld, moet je nu niet opeens huilie huilie doen. Doe wat met de adviezen, en pas je beleid aan. Altijd beter dan dat zielige gemekker.

  10. Eerst de burocratie aanpakken
    Al die mannetjes en vrouwtjes bij de npo. De programma’s zelf, dat is een kwestie van smaak. Eén net minder kan makkelijk. Er zijn ook te veel commerciëlen..Maar die npo kan gestroomlijnd verder

  11. De reaguurders hier (en Verlind) worden gedreven door bittere rancune en die gaat niet zegevieren. De bureaucratie aanpakken bij de NPO is heel beperkt en straks bijvoorbeeld een grote financiële afdeling schept ook weer nieuwe banen en vooral veel nieuwe problemen door de schaalvegroting. Het afschaffen van de omroepen leidt niet tot het verdwijnen van een staatsomroep, maar zet het juist daarvoor in de plaats. En al die omroepen zorgen voor synergie en verscheidenheid, met mediahuizen zal dat een stuk minder zijn en vrees ik voor een grote achteruitgang van de kwaliteit van de programma’s.

1 Trackback / Pingback

  1. VVD stelt Kamervragen over inzet NPO-zendtijd tegen bezuinigingen - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*