Omroep Gelderland tv-serie over middeleeuwen

De middeleeuwen spreken bij veel mensen tot de verbeelding. Toch is er in Nederland nog nooit een televisieserie gemaakt die zich uitsluitend richt op de middeleeuwen. Omroep Gelderland brengt daar verandering in. Op maandag 25 september start de Gelderse regionale omroep met een nieuwe serie van Ridders van Gelre: ‘Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom’, over de opkomst, de glorie en de ondergang van het Hertogdom Gelre.

Waargebeurde Game of Thrones
De oorsprong van de provincie Gelderland ligt bij het middeleeuwse Hertogdom Gelre. Dit was een machtige zelfstandige staat die zich uitstrekte van Harderwijk en Elburg in het noorden tot onder Roermond in het zuiden. Grote delen van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen hoorden eeuwenlang bij het Gelderse hertogdom. Ook in België en Frankrijk heeft het Hertogdom Gelre sporen achtergelaten.
Programmamaker en historicus René Arendsen kwam op het idee voor de serie: “Het verhaal van het Hertogdom Gelre toont de vaderlandse geschiedenis vanuit een ander perspectief. Vaak staan verhalen over Willem van Oranje of de Amsterdamse grachtengordel centraal. In deze serie belichten we de levens van de machtige Hertogen van Gelre en de rijkdom in de Gelderse steden. Dat is een enorm spannend verhaal. Het is eigenlijk een waargebeurde Game of Thrones.”

Primeur
In tegenstelling tot Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland is er in Nederland weinig aandacht voor middeleeuwse geschiedenis. René Arendsen: “De oorsprong van de Nederlandse staat ligt bij het protestantisme en de Tachtigjarige Oorlog. Daar ligt in de vaderlandse geschiedenis de nadruk op. Alles voor de zeventiende eeuw wordt ons gepresenteerd als barbaars, katholiek en on-Nederlands. Dat is vreemd, want onze samenleving is nog altijd doordrenkt van ideeën die in de middeleeuwen zijn ontstaan. Eigenlijk slaat de vaderlandse geschiedenis het fundament onder de Nederlandse samenleving weg. Wij proberen dat met deze televisieserie recht te zetten.”.

Gelderse identiteit
Tegelijkertijd wil Omroep Gelderland met de 20-delige geschiedenisserie een bijdrage leveren aan de actuele discussie over de Gelderse identiteit. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de meeste inwoners van Gelderland zich niet Gelders voelen. Dolly Verhoeven, hoogleraar Gelderse geschiedenis, zegt hierover: “De provincie Gelderland bestaat uit heel verschillende regio’s. Denk aan de Veluwe, de Betuwe en de Achterhoek. Maar deze gebieden horen wel al sinds de middeleeuwen bij het Hertogdom Gelre. Daarmee is de geschiedenis één van de weinige echte bindende factoren in Gelderland.”

De serie ‘Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom’ wordt vanaf 25 september 2017 elke maandag uitgezonden bij Omroep Gelderland om 17.20 uur (ieder uur herhaald). Alle afleveringen zijn ook online te bekijken en terug te zien via www.gld.nl/tv

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*