Olaf Koens: ‘In Rusland heb ik geleerd hoe goed propaganda werkt’

Olaf Koens (1985) werkt in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie als correspondent voor de Volkskrant en RTL-Nieuws.  “In dit gedeelte van de wereld liggen bijzondere verhalen zomaar op straat, die moeten wel verteld worden”, vindt hij. Na tien jaar te hebben gewerkt als correspondent in Rusland en de voormalige Sovjet-Unie vindt journalist Olaf Koens het tijd voor een nieuwe uitdaging.

Olaf Koens: “Ik blijf niet lang meer in Rusland, ik ben aan het afronden”

“Ook al heb ik een band met Rusland, je moet niet te lang willen blijven”, weet hij. “Ik voel dat ik moet gaan, ook al kan ik nog zoveel doen.”

Koens zegt daarom dat hij nog dit jaar vertrekt. “Dat kan naar elke plek behalve Rusland zijn”, antwoordt hij op de vraag waarheen.

In 2014 werd hij door vaksite Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar, mede door zijn verslaggeving over rampvlucht MH17. De prijs won hij naar eigen zeggen “vanwege het jaar.”

En ook al werkt Koens in conflictgebieden, hij neemt “ingecalculeerde risico’s.” Ik spreek de taal, ken het gebied en weet waar er geschoten wordt”, aldus de correspondent. “Ik  hou ontzettend van mijn werk. Maar ik zou er niet dood voor willen gaan.”

Leuk land
Rusland is volgens Koens tegenwoordig overal herrie aan het schoppen. “Voor het conflict met Oekraïne was het best een leuk land”, vindt hij. “Uiteindelijk voert het Westen geen oorlog tegen Rusland, maar andersom is dat wel zo.”

En dat komt volgens de journalist mede doordat de Russen terug willen naar de tijd van de Sovjet Unie – toen de angst en ontzag voor het land regeerden.

“Ik heb me altijd afgevraagd hoe de Duitsers zomaar achter Hitler zijn aangelopen, maar in Rusland heb ik geleerd hoe goed propaganda werkt. Het Westen is altijd de vijand, ook op sociale media.”

Zie video interview: 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*