NVJ: ‘Omroepen dienen journalistieke code actief te onderschrijven’

De NVJ vindt dat de ombudsman een heldere uitspraak heeft gedaan over het onderzoek naar het handelen van omroep Ongehoord Nederland (ON). Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat ON de journalistieke code van de NPO heeft geschonden.

Algemeen secretaris Thomas Bruning: ‘Het is belangrijk dat alle omroepen de journalistieke code van de NPO actief onderschrijven en dat zij erop toeziet of dat ook wordt waargemaakt.’

De NVJ pleit daarnaast voor een wettelijk vastgelegd redactiestatuut om journalistieke onafhankelijkheid te waarborgen. ‘We zien dat dit in de praktijk bij sommige omroepen ook niet wordt toegepast’, aldus Bruning. ‘Zo is het van groot belang dat verenigings- en directiefuncties en de hoofdredactionele rol strikt gescheiden worden. Bij meerdere omroepen, waaronder ON, is dit niet goed geregeld.

‘Het zou goed zijn als dat in de nieuwe Mediawet wordt vastgelegd, zo hebben we al in november 2021 bepleit in een brief aan toenmalig demissionair minister Slob.’, aldus Bruning.

2 Comments

  1. De journalistieke code van de NPO , daar gaat het al mis!
    Door wie wordt de NPO gefinancierd, juist de staat, dus er had moeten staan de Journalistieke code van de staat, want wie betaald, wie bepaald, dit is zo fout als wat!
    Zo’n journalistieke code moet niet eens bestaan, en al helemaal niet in deze vorm!
    De NVJ moet ook beter weten dat dit nooit onafhankelijk kan zijn.
    Ik zou graag zien dat al die redacteuren en journalisten van de NPO allemaal verplicht zzp’ers werden en onafhankelijk van elkaar en in steeds wisselende samenstelling met elkaar werken, zo creeer je onafhankelijk nieuwsgaring en berichtgeving.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*