NTR zendt Jan Wolkers documentaire uit

In het huis van Karina Wolkers, de weduwe van schrijver Jan Wolkers, is een grote hoeveelheid tapes met beeld en geluidsopnamen gevonden. Hierop staan tal van intieme gesprekken die Wolkers (deels) heimelijk heeft opgenomen met kroongetuigen uit zijn leven en werk. De niet eerder openbaar gemaakte opnamen vormen de kern van de documentaire Jan Wolkers spreekt…, die op maandag 23 oktober om 21.00 uur wordt uitgezonden in Het Uur van de Wolf.

image image

Schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers (1925 – 2007) mocht in zijn media-optredens graag bijdragen aan de mythevorming rond zijn persoon. “Ik verbrand ieder jaar op de tuin mijn manuscripten. (…) Ik wil niet dat allerlei studenten Nederlands op mij gaan promoveren, dus ze vinden van mij niks terug. Het boek – het eindproduct – dat ben ik“. Jan Wolkers vertelt het heel overtuigend in een interview in 1977. Naar nu blijkt was de realiteit geheel anders. Vlak vóór zijn dood wees hij Onno Blom aan als zijn biograaf, en na zijn overlijden bleek dat Wolkers een uitputtend archief van zichzelf had bijgehouden, inclusief tal van manuscripten. Een fraai staaltje beeldvorming dus.

Regisseur Wim van der Aar grasduinde tevens naar footage in Beeld & Geluid en beeldhouwt uit al dit archief een nieuw en authentiek beeld van de volksschrijver.

De film concentreert zich op Wolkers’ succesvolle Amsterdamse periode (1963-1977), als hij zijn grootste bloei meemaakt, maar ook meerdere crises overwint.

De documentaire wordt uitgezonden tien jaar na het overlijden van Wolkers, en vormt een aanvulling op zijn biografie, geschreven door Onno Blom, die dan ook verschijnt.

Regie: Wim van der Aar
Het Uur van de Wolf:
Jan Wolkers spreekt…
Uitzending: maandag 23 oktober om 21.00 uur bij de NTR op NPO2
Website:
www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*