Na de overwinning van Trump in de Verenigde Staten en Brexit in de UK, waren de ogen van de wereld gericht op ons land. In de aanloop naar de verkiezingen werd er rekening mee gehouden dat ook hier een populistische partij de winst zou opstrijken. Voor filmmaker Stephen Morse reden genoeg om Geert Wilders te benaderen voor een documentaire. Waar de meeste media van Wilders ‘nee’ te horen krijgen, mocht Morse de PVV-leider richting 15 maart langere tijd van dichtbij volgen.
In de film zien we Geert Wilders veelvuldig aan het woord. Hij maakt grapjes, vertelt persoonlijke anekdotes over z’n poezen, z’n jeugd en z’n huwelijk. Hij vertelt te hopen dat hij en zijn vrouw samen oud worden, samen sterven in hun slaap. “Helaas bestaat de kans dat het een andere dood wordt. Maar laat ik dat niet te veel benadrukken.“
We zien Wilders omringd door bewakers wandelen in z’n favoriete park. We zien hem een kogelvrij vest aantrekken. Fragmenten uit z’n politieke loopbaan worden afgewisseld met commentaar van historici, journalisten en schrijvers uit binnen- en buitenland die zijn ontwikkeling – en de ontwikkeling van zijn ideeën – voorzien van kritisch commentaar.
De film gaat niet door op de ontwikkelingen na de verkiezingen, en kan daarom niet beschouwd worden als actueel document. Wel biedt WILDERS een bijzonder inkijkje in het leven van de doorgaans zo gesloten Geert Wilders. Interessant is bovendien om te zien welk beeld een buitenlandse regisseur schetst van het politieke klimaat in Nederland en de rol van de PVV daarin.
Regie: Nick Hampson, Stephen Robert Morse
Scenario: Stephen Robert Morse, Maria Springer
De documentaire ging in juni 2017 in Sheffield in première. Viceland zond op 21 september de uursversie van de documentaire uit. Woensdag 11 oktober zendt de NTR de gehele film van 90 minuten uit.
Regisseur Stephen Robert Morse ontving dit jaar een Emmy nominatie voor zijn eerdere documentaire Amanda Knox.
Geef als eerste een reactie