NTR Najaarspresentatie 2015

Een nieuw programma met André Kuipers over de ruimte, een nieuwe show van Jörgen Raymann op vrijdagavond, een geschiedenisserie over de jaren zestig, een opvallende mix van voetbal en dans in ADO Danst en een jubileum van Het Uur van de Wolf met bijzondere documentaires over Jeroen Bosch en Boudewijn de Groot: dit is nog maar een kleine greep uit de programmering van de NTR in het nieuwe tv-seizoen.

 

Naast veel nieuwe programma’s zijn bij de NTR ook vertrouwde titels te zien met nieuwe inhoud. In College Tour, vanaf 4 september op NPO 3, interviewt Twan Huys, samen met studenten, onder

andere de Britse zanger Rod Stewart. In  Podium Witteman (NPO 2) ontvangen Paul Witteman en Mike Boddé vanaf 6 september weer verrassende muzikale gasten op de vroege zondagavond. Het Klokhuis doet eind september met vijf afleveringen mee aan de Week tegen Pesten op NPO Zapp.  In december is een aangrijpend tweeluik te zien van het interviewprogrammaKijken in de Ziel op NPO 2. Coen Verbraak praat met mensen die ongeneeslijk ziek zijn, van wie sommigen al zijn overleden, waaronder filosoof René Gude.

In de aanloop naar Werelddovendag op 26 september komt de NTR met een primeur: jeugdprogramma’s met een gebarentolk. Jonge dove kinderen kunnen nog geen ondertitels lezen, wat bij televisiekijken een extra handicap is. Tot nu toe werd deze groep niet door de publieke omroep bediend. De NTR heeft nu 25 afleveringen van haar belangrijkste titels voor jonge kinderen laten voorzien van een gebarentolk. Dit zijn Het Zandkasteel, HoelaHoep, Huisje Boompje Beestje, Koekeloere en Sesamstraat. In de week voorafgaand aan Werelddovendag zendt de NTR dagelijks een selectie van deze afleveringen met gebarentolk uit in het ochtendblok van NPO Zappelin. De afleveringen blijven daarna beschikbaar op schooltv.nl.

Na de Gouden Eeuw en de Romeinen staat dit keer de IJzeren Eeuw centraal in een nieuwe serie Welkom in…, de historische comedy voor jong en oud. Koning Willem 1, 2, en 3, Vincent van Gogh, de jonge Wilhelmina, Thorbecke, Aletta Jacobs; ze zijn allemaal allang overleden, maar voor deze serie maken ze een uitzondering en verschijnen ze op de bank bij Dorine Goudsmit (Plien van Bennekom). Net als in de vorige series doen weer vele  bekende acteurs mee, zoals Paul de Leeuw, Pierre Bokma, Marc-Marie Huijbregs, Alex Klaasen, Martine Sandifort, Remko Vrijdag, Lies Visschedijk en Ellen Pieters. 

De culturele documentairerubriek Het Uur van de Wolf bestaat 20 jaar. Onderdeel van het jubileum is een speciale Nacht van de Wolf op zaterdag 26 september. De redactie koos vijf publiekslievelingen, die vanaf 23.30 uur op NPO 2 worden uitgezonden, waaronder O Amor Natural van Heddy Honigmann, André Hazes – Zij gelooft in mij van John Appel en Ramses van Pieter Fleury.

In het Jeroen Boschjaar 2016, die in het teken staat van diens 500ste sterfdag, zendt de NTR op 4 februari een bijzondere documentaire uit over deze middeleeuwse schilder. Een groep kunsthistorici reist langs grote musea zoals het Prado, het Louvre en de Gallerie dell’ Accademia om alle schilderijen van Jeroen Bosch nauwkeurig te onderzoeken. Met de modernste technieken kunnen ze onder de toplaag kijken en zien hoe Bosch zijn vaak bizarre en helse afbeeldingen schilderde en ook wat hij veranderde tijdens het schilderen. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn.

Een opmerkelijke combinatie van voetbal en dans is te zien in de serie ADO Danst, vanaf 22 november op NPO2. Jeugdspelers van voetbalclub ADO Den Haag krijgen danselementen te verwerken in hun dagelijkse voetbaltrainingen. Enkele voetballers zijn geselecteerd om samen met dansers van het Koninklijk Conservatorium Den Haag een choreografie op de middenstip uit te voeren.

In Andere Tijden (NTR/VPRO) de spraakmakende tweeluik De strijd van Kok, 6 en 7 september op NPO2. Wim Kok spreekt openhartig over zijn regeerperiode, die werd beheerst door vele explosieve dossiers, zoals de val van Srebrenica, de kwestie rond Jorge Zorreguieta en de moord op Pim Fortuyn. Voor het eerst geven ook betrokkenen als Gerrit Zalm, Tony Blair en Ad Melkert openheid van zaken.

Meer nieuws

• Jörgen Raymann is vanaf 30 oktober terug met een nieuwe show op vrijdagavond. Het programma biedt een hilarische kijk op Nederland. Raymann doet dat niet alleen. Een jonge groep talentvolle cabaretiers, met Soundos El Ahmadi, Pieter Derks, Nabil Aoulad Ayad en Rayen Panday, staat hem bij.

• Elisabeth van Nimwegen is de nieuwe presentator van De Kennis van Nu. Naast Diederik Jekel is zij vanaf 2 september een vast gezicht van het wetenschapsprogramma van de NTR op NPO2.

• In januari start een nieuwe serie Verborgen verleden, waarin bekende Nederlanders verrassende ontdekkingen doen in hun familiegeschiedenis. Met o.a. Tom Egbers, Loes Luca en Mark Tuitert.
• In de tweede reeks van Hier zijn de Van Rossems (voorjaar 2016) verkennen Maarten, Vincent en Sis van Rossem de steden Arnhem, Enkhuizen, Haarlem, Den Haag, Brussel en Keulen.

• Vanaf januari 2016 heeft de NTR op woensdagavond een nieuwe uitzendplek voor diversiteitprogramma’s. Verwacht op deze plek: Hollandse dromers en De harde leerschool.

• In 2016 bestaat Sesamstraat 40 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn in de reguliere uitzendingen bekende scènes en liedjes te zien, die opnieuw zijn opgenomen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*