‘NSF Radio: fascinerende fabrieksverhalen’

Op zaterdag 10 juli openen het Dudok Architectuur Centrum en de gemeente Hilversum een nieuwe tentoonstelling bij Tante Jans. De tentoonstelling gaat over fabrieksverhalen van de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF). Honderd jaar geleden betrok de NSF haar plek in Hilversum-Oost, waar zij al snel uitgroeide tot een waar Hilversums icoon. Dit is de wieg waar Hilversum als omroep- en later als mediastad werd geboren. Inmiddels is er niet veel meer te zien op het fabrieksterrein, maar gelukkig zijn er wel mooie verhalen van oud werknemers en objecten bewaard gebleven die het verhaal kunnen vertellen. In de tentoonstelling ‘NSF Radio: fascinerende fabrieksverhalen’ zijn deze te horen en te zien.

Het is deze zomer precies 100 jaar geleden dat de NSF haar fabrieksdeuren opende op de Jan van der Heijdenstraat. Bij de Nederlandse Seintoestellen Fabriek, werd volop gepionierd met de nieuwe draadloze sein- of radio uitzendtechniek. Later produceren ze ook radio’s en gaan ze uitzenden (al in 1923) om de verkoop van radio’s te stimuleren. De tentoonstelling is opgebouwd rondom ‘fabrieksverhalen’ van zes geïnterviewde oud-werknemers en/of hun kinderen (allen op zeer hoge leeftijd). Deze zijn omgezet in ‘karakters’ in de tentoonstelling en vertegenwoordigen verschillende aspecten van de fabriek die als thema’s centraal staan in de tentoonstelling: de NSF en uitvindingen, NSF en personeel en NSF en WOII. Met deze tentoonstelling wordt een kijkje in de fabriek gegeven. Er komt ook een app waarin de verhalen te beluisteren zijn.

Boekpresentatie Wim Visser

Wethouder cultuur Gerard Kuipers opent op zaterdag 10 juli de tentoonstelling. Tijdens deze opening presenteert Wim Visser zijn boek. Dit boek gaat over zijn vader, die aan de wieg stond van de eerste radio-uitzendingen vanuit Hilversum.  Wim Visser is inmiddels in de 90 en heeft zelf ook bij de NSF gewerkt.

Praktische informatie

De tentoonstelling is elke zaterdag- en zondagmiddag te zien, van 12:00 tot 16:00 uur. Reserveren van tickets kan via www.dudokarchitectuurcentrum.nl.

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*