NPO wil 3e sanctie opleggen aan omroep Ongehoord Nederland (ON!)

Omdat omroep Ongehoord Nederland (ON!) volgens de Ombudsman ook tijdens het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws de Journalistieke Code NPO stelselmatig heeft overtreden, is de Raad van Bestuur van de NPO voornemens ON! een derde financiële sanctie op te leggen. 

De Ombudsman van de publieke omroepen deed eind vorig jaar voor de tweede keer onderzoek naar het journalistiek handelen van Ongehoord Nieuws. De Ombudsman ontving sinds de start van het nieuwe seizoen in augustus 1852 klachten van het publiek over het programma en oordeelde op 30 november 2022 dat in 22 van de 23 uitzendingen de Journalistieke Code NPO door ON! opnieuw stelselmatig was geschonden. Volgens de Ombudsman was er in veel uitzendingen sprake van ‘een patroon van het systematisch delen van aantoonbaar onjuiste informatie, enerzijds door presentatoren in het gesprek geïntroduceerde informatie en anderzijds door het niet doorvragen naar opmerkingen van gasten’. Alle omroepen – en dus ook ON! – hebben zich aan de Journalistieke Code NPO gecommitteerd. 

De NPO is volgens de Mediawet verantwoordelijk voor het geven van sturing en het bevorderen van samenwerking met het oog op de uitvoering van de publieke mediaopdracht op landelijk niveau. Een belangrijk onderdeel hiervan is dat het media-aanbod van de publieke omroep voldoet aan hoge journalistieke en professionele kwaliteitseisen, zoals neergelegd in de Journalistieke Code NPO. Bij stelselmatige schending van de Code en daarmee het schenden van de samenwerkingsafspraken binnen het publieke bestel, kan de Raad van Bestuur een sanctie opleggen. Een sanctie kan ten hoogste 15% van het voor een omroep vastgestelde budget inhouden. Vorig jaar werden reeds twee sancties aan ON! opgelegd. De eerste op 5 juli vanwege stelselmatige schending van de Journalistieke Code NPO door ON! tijdens het eerste seizoen van Ongehoord Nieuws en de tweede op 29 december wegens een gebrek aan samenwerking door ON! binnen het publieke omroepbestel. 

Dit betreft nog een voorgenomen besluit. In het kader van hoor en wederhoor krijgt ON! de mogelijkheid om binnen 14 dagen een zienswijze te geven. Vervolgens zal de NPO besluiten of de derde sanctie daadwerkelijk aan ON! wordt opgelegd en zo ja, wat dan de hoogte van de sanctie zal zijn. 

Verzoek aan staatssecretaris
Na ontvangst van de zienswijze van ON! en de besluitvorming rond de voorgenomen derde sanctie, zal de Raad van Bestuur zich beraden of er een verzoek aan de staatssecretaris zal worden gedaan om de voorlopige erkenning van ON! in te trekken.

10 Comments

 1. En de NPO moet dat beslissen, erg partijdig lijkt mij dit!
  Dat moet iemand, of een organisatie doen die totaal buiten de omroep en politiek staat!
  Dit lijkt mij een klassieke ondermijning van de democratie, en de daar bij de stem van de leden van deze geweldige omroep, met een eigen mening te snoeren, puur voor politiek gewin van andere partijen.

  • Geweldige omroep? Het is het propagandakanaal van de windbuil van Minerva.van met afstand de meest overbodige politieke beweging (gaat wat ver om die demagogen een partij te noemen.Bovendien was een van de oprichters de notoire holocaustontkenner Joost Niemoller. Kortom verwerpelijke club.

  • Hoop dat velen met mij zien dat de publieke omroep totaal niet meer geloofwaardig is met het straks ontbreken van de stem van ON!.
   Daarom ga ik ook de tv en radio zenders via de kabel de deur uit doen, internet only abonnement en Discovery+ app en via internet zeeen aan non-stop muziek streams de publieke omroep is mij kwijt ik luister en kijk niet meer naar hun, en ik hoop dat er velen volgen en het te merken gaat worden in de kijk en luistercijfers!

   • Dat we straks zullen zeggen, Het begon allemaal op 31 januari 2023, precies 70 jaar na De Watersnoodramp, de dag dat De koot de oorlog aan de publieke omroepen verklaarde en al z’n abonnementen opzegde in z’n historische verklaring op spreekbuis.nl. Onthou die datum, de dag van vandaag, vergeet nooit z’n naam.

    De koot, je hebt geschiedenis geschreven. Nu al. Ongehoord.

    cl: Fragile – Sting – Radio 2

 2. On! is geen vrijheid van meningsuiting, maar bewust stoken. Laat ze dat op Youtube doen ofzo, maar niet van onze belastingcenten.

  • Ik kan nergens vinden wat nou precies volgens de NPO “onjuiste informatie” was. Men heeft het steeds over de derde sanctie, maar geen inhoudelijke en duidelijke rede wát nou het probleem is.

 3. Dit kon je toch al van mijlen ver zien aan komen dat dit stond te gebeuren. Het is voor hun een onbegonnen missie om publieke omroep te bedrijven. Dit soort TV moet je online brengen, desnoods in app’s en streamen op Apple TV en zulks. In Amerika zijn er heel veel rechtse TV kanalen die hun eigen app hebben daar 24/7 op streamen. Dus lekker daar die Politieke in-correcte TV maken. Er is zeker een markt voor maar niet binnen de NPO.

 4. Nog te soft
  ..
  De wil is er niet eens om de journalistiek code te respecteren.
  Leugens verpakt in blabla. En dan ga je je aansluiten bij een club die dat wel belangrijk vind.
  Dus eraf met ON.

  Aan de andere kant moet de NPO hand in eigen boezem steken, vind ik. Ik denk bijv. aan Natascha Gibb bij op1..

 5. Dit was te verwachten de linkse media en politiek zijn de baas in nederland al 70 jaar een ander geluid kan niet.de politiek bemoeide zich er ook mee en wil iedereen de mond snoeren net rusland.dit zijn echt nazi praktijken.de nos geeft een heel verkeert beeld over de oorlog in oekraine.8jaar lang heeft oekraine 15000 russische oekraines vermoord huizen kapot geschoten door het nazi bataljon (azov bateljon) rusland heeft 8 jaar europa aangedrongen om hier wat aan te doen.maar ze bleven moorden.rutte steunde de terroristen in Syrië en steunt nu de nazis in oekraine.trump kan deze zinloze oorlog in 24 uur beëindigen.trump zegt biden steeft af op een derde wereld oorlog .maar de media wilde biden.al mijn voorspellingen zijn uitgekomen .de voorspelling met pim fortuin als deze de politiek in gaat heel groot zou worden.niemand kende toen pim fortuin.de voorspelling met de oorlog met rusland zat ik er 8 maanden naast had voorspeld op augustus 2021.de derde wereld oorlog komt er op een nacht zal rusland alle onvriendelijke lande aanvallen met kernwapens .de media is hier mede verantwoordelijk voor om rusland kontakt slecht te maken en oekraine als heiligen te zien wat wil europa met de bezete gebieden waar miljoenen russen wonnen die helemaal niet bij oekraine wil horen maar bij rusland.deze mensen worden nu gebombardeerd door wapen uit het westen oja twee dagen voor rusland oekraine binnen viel.heeft oekraine nog een school gebombardeerd waar 58 kinderen opzaten de juffrouw zij van geluk te spreken dat de kinderen thuis waren vanwege carona.de oekraines hebben vorige week nog een ziekenhuis gebombardeerd 14 doden met wapens uit het westen wij denken nog steeds en de media dat poetin geen kernwapens inzet maar hij doet dat wel en dat is geen bluf poetin heeft altijd de waarheid verteld kijk naar de documentaire 4delen van Oliver stond.als media niet de waarheid vertellen zijn ze mede verantwoordelijk voor een derde wereld oorlog

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*