NPO Radio 4 vanaf vandaag NPO Klassiek

De klassieke radiozender NPO Radio 4 heet vanaf vandaag NPO Klassiek. De zender wordt hét publieke platform voor klassieke muziek in de volle breedte: radio, podcasts, (live-)concerten, video’s, muzieknieuws en speellijsten. NPO Klassiek is een gids voor iedereen die van klassieke muziek houdt of het wil leren kennen. Onder de nieuwe vlag blijven de bestaande programma’s te horen die aansluiten op de dynamiek van de dag.

Simone Meijer, zendermanager NPO Klassiek: “We introduceren NPO Klassiek om de vindbaarheid en de herkenbaarheid van de zender te vergroten. Hierin schuilt ook onze ambitie om een gids te zijn voor iedereen die meer wil ontdekken op het gebied van klassieke muziek. We bouwen hard aan een platform waarmee we een rijk aanbod creëren voor iedereen die van klassieke muziek houdt of het wil leren kennen en waarmee we ook de culturele sector omarmen en alle aandacht geven die deze verdient. Natuurlijk blijven de vertrouwde programma’s gewoon te horen op onze zender.”

Ritme van de dag
NPO Klassiek biedt programma’s die aansluiten op het ritme van de dag. Herkenbaar en verrassend, inspelend op de actualiteit van het (Nederlandse) muziekleven en altijd met de beste uitvoeringen. “Met name in de doordeweekse programmering van 07.00 tot 19.00 uur laten we een breder muziekaanbod horen dat beter past bij het luistergedrag en het ritme van de dag”, zegt Meijer. “In de avonden en weekenden bieden we verdiepende programmering, waar zoals altijd ruimte is voor avontuur en experiment, maar waarbij klassieke muziek altijd het uitgangspunt is.”

Podcasts
Met het on demand portfolio van podcasts, speellijsten en concerten wil NPO Klassiek een breed geïnteresseerd publiek aanspreken dat nieuwsgierig is naar klassieke muziek. NPO Klassiek is daarmee een vindplaats voor vaste luisteraars die verdieping zoeken bij onderwerpen die lineair beperkt aan bod komen, maar is er ook voor het publiek dat van podcasts houdt en niet direct het lineaire aanbod van de zender opzoekt. 

Nieuwe audiovormgeving
Met de naamswijziging zijn ook de herkenningstunes en jingles van NPO Klassiek vernieuwd. Het audiopakket is live ingespeeld door het eigen Radio Filharmonisch Orkest en vanaf nu te horen op de zender.NPO Klassiek is te horen op de radio, via npoklassiek.nl en de NPO Klassiek-app. 

3 Comments

 1. Vindbaarheid en herkenbaarheid? De zender bestaat sinds einde 1975. Dan moet je toch weinig kennis hebben om die marketingdraai eraan te geven. Ik vermoed met het weghalen van het nummer, de zender gemakkelijker van FM gehaald kan worden.

 2. Mooi, omdat Radio 4 sinds gisteren niet meer bestaat, kunnen we onder knopje 4 een andere zender opslaan.
  Radio Veronica bijvoorbeeld…..

  Belangrijke data:
  31 augustus 1974. Politiek Den Haag: nee er is geen ruimte in de ether voor Veronica….
  28 december 1975. Er is zo maar wél ruimte in de ether voor een radiozender waar nooit meer dan 3% van Nederland naar geluisterd heeft….

  • De komst van Hilversum 4 betekende niet dat er meer frequenties beschikbaar kwamen.
   De FM frequenties van Hilversum 2 werden ingezet voor Hilversum 4.
   Het gevolg was dat de ontvangst van Hilversum 2 in een groot deel van Nederland belabberd was.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*