NPO Innovatie, VPRO Medialab en Beeld & Geluid in Den Haag duiken in de synthetische wereld van generatieve AI 

Op woensdag 29 november duikt NPO Innovatie, in samenwerking met het VPRO Medialab en Beeld & Geluid in Den Haag, in de synthetische wereld van generatieve AI. In een uitgebreid avondprogramma wordt samen onderzocht hoe met generatieve AI nieuwe verhalen kunnen worden verteld en hoe men meer greep kan krijgen op het creatief gebruik van synthetische media met behoud van publieke waarden.

Synthetische waarheid en generatieve AI: een nieuwe realiteit?
Met de verwachting dat binnen vijf jaar 95% van de media content synthetisch zal zijn, roept Publieke pioniers #3 belangrijke vragen op. Wat betekent het als media niet langer de realiteit weerspiegelen maar een geheel nieuwe realiteit kunnen creëren? Is er zoiets als synthetische waarheid? Hoe behouden we een gedeelde werkelijkheid te midden van diverse versies die door eenieder gegenereerd kunnen worden?

De avond van 29 november belicht deze vragen met een focus op generatieve tools zoals ChatGPT, Midjourney, Runway of ElevenLabs, die niet alleen professionele makers in staat stellen hun creatieve grenzen te verleggen, maar ook het publiek betrekken bij het vormgeven van synthetische media. Publieke pioniers #3 onderzoekt de creatieve driehoek tussen professionele mediamakers, publieke AI-pioniers en generatieve AI-tools als een derde entiteit. Samen wordt onderzocht hoe generatieve AI kan bijdragen aan nieuwe verhalen en hoe men meer controle kan krijgen over het creatieve gebruik van synthetische media. Dit alles onder het motto: Synthetic Media for Good.

In het programma vertelt Arnout Arens, researcher bij VPRO Tegenlicht, over hoe de uitzending De prijs van Ai tot stand kwam, laat Rasa Bocyte (Beeld & Geluid) aan de hand van het project better Images of AI zien dat we nieuwe beelden en woorden nodig hebben om AI te begrijpen. Verder komen Babusi Nyoni, Matthew C Wilson, Hay Kranen en Just Vervaart aan het woord.

Evenement details:
Datum: woensdag 29 november
Locatie: Beeld & Geluid in Den Haag, Zeestraat 82, 2518 AD Den Haag
Tijd: 19.30 uur
Toegang is gratis, meld je hier aan!

Publieke pioniers: samenwerken voor de toekomst
Publieke pioniers is een initiatief van VPRO Medialab, in samenwerking met NPO Innovatie. Het omvat een tweedaagse hackathon, waarin zes teams werken aan innovatieve concepten en prototypes. Het publieke avondprogramma verdiept het thema op een inspirerende wijze en biedt ruimte voor gesprek en het leggen van de basis voor toekomstige samenwerkingen. Dit initiatief bouwt voort op de jarenlange ervaring van VPRO Medialab in het organiseren van hackathons, met een overzicht van 17 eerdere evenementen op vpro.nl/medialab.

Over NPO Innovatie:
NPO Innovatie is een onderdeel van de publieke omroep met als doel het mediagebruik van de toekomst uit te vinden en maatschappelijke impact te creëren. Het zoeken naar nieuwe manieren om (nieuw) publiek te binden en te verrijken staat centraal. NPO Innovatie werkt samen met de omroepen om media-innovatie te bevorderen. Voor een overzicht van activiteiten en projecten van NPO Innovatie, bezoek: innovatie.npo.nl.

Over VPRO Medialab:
Van 2015-2019 opereerde VPRO Medialab vanuit het befaamde NatLab in Eindhoven, waar het vier jaar lang fungeerde als vooruitgeschoven innovatiepost. In deze periode werkte het lab samen met lokale start-ups, opleidingen, onderzoeksinstituten en autonome kunstenaars om de nieuwste technologien te verkennen, van VR en AR tot smartspeakers en chatbots. Na vier jaar op het Mediapark actief te zijn geweest, verkent VPRO Medialab nu opnieuw de grenzen van technologie, mediaproductie en samenwerking met creatieve publieke pioniers.

Voor een overzicht van activiteiten en projecten van VPRO Medialab, bezoek vpro.nl/medialab/over/4-jaar-vpro-medialab.

NPO Innovatie en VPRO Medialab, Publieke pioniers #3: Keeping it real, woensdag 29 november, Beeld & Geluid Den Haag

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*