NPO-fonds vernieuwt regelingen voor drama en documentaire

Het NPO-fonds heeft vandaag acht nieuwe regelingen geopend voor drama en documentaire. Het gaat om regelingen voor onder andere podcasts, webdrama, documentaireseries en een meester-gezel regeling voor scenarioschrijvers. De nieuwe regelingen – een pilot voor 2018 en 2019 – zijn tot stand gekomen in nauw overleg met meer dan vijftig makers, producenten, eindredacteuren en scenaristen.

Shula Rijxman, voorzitter Raad van Bestuur NPO: “Het fonds is er voor de makers. Zij zijn degenen die de programma’s maken. Daarom zijn wij met hen in gesprek gegaan. Hoe kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen, maar vooral bij het snel veranderende mediagebruik van het publiek. Makers weten dat als geen ander. We hopen dat met deze vernieuwing beginnende én ervaren makers nieuwe wegen inslaan.”

Series
De gesprekken hebben geleid tot nieuwe regelingen voor onder meer documentaireseries, webdocs, webdrama, podcasts, impact, en één voor talentvolle beginnende scenarioschrijvers. De seriegedachte speelt bij nagenoeg alle nieuwe regelingen een rol. “In de gesprekken merkten we een groeiende behoefte aan verdieping, en aan het langer en met meer aandacht met iets bezig zijn. En om dat vervolgens met elkaar te delen. Zowel bij makers bij het publiek”, aldus Hanneke Bouwsema, algemeen secretaris van het NPO-fonds. “Drama-, documentaire en podcastseries springen in dat gat. Het gesprek daarover heeft soms een langere adem dan dat over een enkele documentaire. Als je een aflevering hebt gemist, of het nu de Luizenmoeder is of Schuldig of een podcastserie als Bob, kijk of luister je die sneller terug omdat je het er samen over wilt hebben.”

Meester-gezel regeling
Vanwege de groeiende populariteit van series is er een grote run op scenaristen. De ervaren krachten hebben weinig tijd en ruimte om talentvolle beginnende scenaristen te begeleiden. Daarom introduceert het NPO-fonds de meester-gezel regeling. Het mes snijdt aan twee kanten. De meester leert iets van de gezel, en andersom.

Short form
De bestaande regeling voor documentaires van 50 minuten is gebleven. Daarnaast komt nu een nieuwe regeling voor de kortere documentaire van 25 minuten.

Webdocs en webdrama
Met nieuwe regelingen voor webdocs en webdrama wil het fonds online een slag slaan. Het Noorse webdrama Skam is volgens Bouwsema een voorbeeld: “Razend populair onder jongeren én onder hun ouders die voor de verandering eens kunnen zien wat hun kinderen écht bezighoudt.”

Pilot
De laatste nieuwe regeling is er voor platformonafhankelijke combinaties van online, lineair, audio en/of videoproducties. Bouwsema: “We zijn benieuwd naar de inventiviteit die dit losmaakt.”

Nu de regelingen bekend worden gemaakt, kunnen makers vanaf 2 oktober nieuwe aanvragen indienen. In de loop van 2019 worden de regelingen door het fonds geëvalueerd.

Achtergrond NPO-fonds
Het NPO-fonds startte begin 2017, als opvolger van het Mediafonds, dat eind 2016 haar deuren sloot ten gevolge van het wegvallen van de subsidie van het Rijk. Om niet verloren te laten gaan wat het Mediafonds in de 28 jaar van haar bestaan had opgebouwd, besloot de NPO vanaf 2017 16 miljoen uit eigen middelen vrij te maken om daarmee kwalitatief hoogwaardig drama- en documentaire-aanbod op radio en televisie blijvend te stimuleren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*