NOS herdenkt 65 jaar Molukkers in Nederland

Molukkers in Nederland is het onderwerp van een rechtstreekse NOS-uitzending vanuit woonoord Lunetten in Vught op maandag 21 maart tussen 20.55 en 21.55 uur op NPO 2, gepresenteerd door Herman van der Zandt. Radio- en televisiepresentator Rocky Tuhuteru is een van de gasten uit de Molukse gemeenschap.

Het is precies 65 jaar geleden dat ze in Rotterdam per boot arriveerden. Het ging om gezinnen waarvan de mannen in Nederlandse krijgsdienst hadden gezeten, bij het KNIL of de Koninklijke Marine. Tijdens de politionele acties hadden ze gevochten tegen de onafhankelijkheidsstrijders.

Ze kwamen naar Nederland omdat ze door veel Indonesiërs werden gezien als handlangers van de koloniale onderdrukkers. Tijdelijk, zo was de bedoeling, want van de onderhandelingen dat de Molukkers zelfbeschikking zouden krijgen is uiteindelijk niets terechtgekomen.

Gijzelingen
In de jaren 70 pleegden leden van de tweede generatie Molukkers in Nederland gijzelingen, zoals in treinen bij Wijster en de Punt. Inmiddels zijn we toe aan de vierde generatie van deze gemeenschap in Nederland.

Aan de hand van een portret van één Molukse familie wordt het verhaal van de vier generaties verteld. Ook is er een reportage over het opvangkamp in Vught dat in de Tweede Wereldoorlog een ‘Durchgangslager’ was van de nazi’s en vanaf 1951 dienst deed als zogenoemd Moluks ‘woonoord’.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*