Nog 11 NPO-presentatoren boven Balkenendenorm

Het aantal presentatoren dat bij de publieke omroep een salaris verdient dat boven de vastgestelde norm ligt, is afgenomen. Volgens de jaarverslagen van de omroepen waren het er vorig jaar elf. In 2017 waren het er zeventien. De afname is hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door het vertrek van presentatoren, waaronder Paul de Leeuw.

Van de elf presentatoren verdienden er volgens de NPO twee fors hoger dan de vastgestelde norm van 189.000 euro bruto per jaar. Zij vallen onder een uitzonderingsregeling. Deze regeling is inmiddels afgeschaft, maar geldt nog wel voor lopende contracten.

Salarisplafond

In 2017 werd bepaald dat het salarisplafond voor presentatoren zou worden verlaagd. De omroepen zouden voortaan de salarissen aanhouden voor topinkomens in de semi-publieke sector, de zogenoemde balkenendenorm.

Hoewel er geen namen bekend zijn gemaakt, is wel duidelijk dat Matthijs van Nieuwkerk bij de grootverdieners van de NPO hoort. Dat bleek toen er onlangs ophef ontstond over het salaris dat hij gaat verdienen voor de presentatie van het programma College Tour.

3 Comments

  1. Ik zie de R & B (redelijkheid en billijkheid) er nog steeds niet van in. Maar het komt eveneens door sociale vergelijking: onderlinge competitie stuwt de verwachtingen en aspiraties waanzinnig omhoog. Natuurlijk is Nederland ook te klein en geen eiland meer. De moderne media en de informatieverspreiding, die daarmee samenhangt, doen niet alleen fysieke grenzen, maar tevens de mentale en morele normen vervagen. Toch krijg ik een ranzig gevoel als z.g. “linkse” en “progressieve” opiniemakers en vermakers gulzige, ontembare en schaamteloze geldwolven of -leeuwen blijken te zijn. Principes schijnen heilig, maar poen breekt passie. Billijkheid gaat over verhouding tussen inspanning en opbrengst, soms prijs/kwaliteitsratio. Roem verdrijft kennelijk redelijkheid.

    • Ik hoor net op Radio 1 NPO dat gevreesd wordt dat Matthijs van N. vertrekt naar de “commerciele” zenders. Dat vanwege het feit dat zijn inkomen per jaar dreigt te dalen van ruim een half miljoen eerst via 360.000 nu naar “slechts” € 190.000 jaarlijks straks. Ik hoop dat het een gerucht is. Zo niet, dan zeg ik: “Aanpassen of opkrassen!” En: “Nooit meer het linkse, progressieve erfgoed verkondigen, heh?”. Want dan maak je jezelf toch echt voor eeuwig ongeloofwaardig!!!

      • Heel goed dit commentaar uit 2019, NPO wordt door de belasting betaler betaald. En wat krijg je ervoor terug. Geef mij maar de BBC.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*