NMO voegt extra registratiemethode toe voor rapportage radio currency 

Gerapporteerde luistertijd zal hierdoor naar verwachting toenemen.

Met ingang van week 6 maken ook de gemeten luistertrajecten die zijn gebaseerd op ‘encoding-only’ onderdeel uit van de rapportage van de luistertijd. Voorheen werden alleen de luistertrajecten op basis van audiomatching toegelaten in de rapportage van de currency van NMO. Door deze aanpassing in de calculatie- en rapportageregels van het NMO Luisteronderzoek zal de gerapporteerde luistertijd naar verwachting toenemen. De luistercijfers van week 6 (5 t/m 11 februari) zijn vanaf 14 februari beschikbaar voor de hele markt.

De meting van het NMO Luisteronderzoek bestaat uit meerdere registratiemethoden die samen het luistergedrag vastleggen. Naast audiomatching is encoding een van de methoden. Bij encoding wordt een voor het menselijk oor onhoorbare code met het audiosignaal meegestuurd. Tot week 6 werd encoding alleen gebruikt om inzicht te krijgen in het platform waarop geluisterd is, zoals FM, DAB+ of IP. Luistertrajecten die alleen op basis van encoding werden gevonden en niet op basis van audiomatching, de andere registratiemethode, werden tot nu toe niet gebruikt voor de rapportage van de currency. De reden daarvoor was dat niet elke zender encoding toepaste en er daarom geen sprake was van een gelijk speelveld voor alle deelnemende zenders. Dat is nu grotendeels verleden tijd. Van de 84 radiozenders die meelopen in het NMO Luisteronderzoek zijn 60 zenders voorzien van encoding. Deze 60 zenders vormen samen een marktaandeel van 98%. De overige zenders zijn momenteel vrijwel allemaal bezig encoding toe te voegen.

Uit eerdere analyses uitgevoerd door Ipsos I&O bleek dat de gerapporteerde luistertijd kan toenemen met ongeveer zes procent door het toevoegen van encoding-only luistertrajecten. Dit percentage zal per week en per zender verschillen.

In 2025 is het verplicht om encoding geïmplementeerd te hebben om te kunnen deelnemen aan het NMO Luisteronderzoek.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*