Nieuwjaarsdebat over nieuwsmedia in Beeld en Geluid

De do’s en don’ts voor journalisten en nieuwsmedia in de strijd tegen desinformatie staan centraal op het nieuwjaarsdebat 2018 van het KIM, in samenwerking met Beeld en Geluid.

Als de Russen online komen stoorzenden bij de gemeenteraadsverkiezingen, hoe herkennen we die dan? En welke zijn de minder exotische bronnen van desinformatie? Hoe gaan we daar mee om? Diverse sprekers belichten deze kwestie vanuit hun eigen expertise en gaan daarna met elkaar en de zaal in debat. Voor, tijdens en na het debat geven studenten van diverse journalistiekopleidingen factcheck-demonstraties.

Programma

15:30 Ontvangst
16:00 Zaalprogramma
17:30 Borrel in Grand café
Het volledige programma en de sprekers worden binnenkort bekend gemaakt.

Over het KIM
Het KIM, forum voor reflectie op journalistiek en media, biedt een ontmoetingspunt aan journalisten, journalistieke opleiders, omroepbestuurders, communicatiewetenschappers, uitgevers en anderen die via hun werk nauw betrokken zijn bij journalistiek en media.

Alternatieve feiten. Feitenvrije samenleving. Post-truth. Fake media. Leugenachtigheid en het verlangen naar sterke verhalen is al zo oud als de mensheid, maar als je de woordenbrij in de verhitte discussie over desinformatie op een rijtje zet, lijkt er echt wat nieuws aan de hand. En dat is er ook. Nog nooit hebben geruchten zich zo snel via sociale communicatie over de wereld kunnen verspreiden als nu. Filter bubbles zijn niet per se nieuw, maar de automatisering, personalisering en overdadigheid van de informatiestroom weer wel.

De factcheckende journalist houdt dapper stand in deze strijd en er zijn nog honderd-en-een andere medicijnen tegen desinformatie. Maar ze werken niet allemaal even goed en sommige hebben akelige bijwerkingen. Maatregelen van techbedrijven om de verspreiding van desinformatie tegen te werken, lijken bijvoorbeeld in eerste instantie sympathiek. Maar die hebben ook de potentie om op lange termijn meer kwaad dan goed te doen voor de kwaliteit en vrijheid van informatie. Wat zijn de do’s en don’ts in de strijd tegen desinformatie?

AANMELDEN (GRATIS) KAN HIER

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*