Nieuwe technologieën maken online content toegankelijker

Bijna 1 op de 8 Nederlanders leeft met een beperking en regelmatig belemmert dit het gebruik van het internet.

Beperkingen
In Nederland zijn in totaal zo’n 2,3 miljoen mensen met een visuele, auditieve, motorische of verstandelijke beperking. Hieronder vallen slechtziendheid, blindheid en doofheid, maar ook psychische problemen, lichamelijke en verstandelijke beperkingen. Buiten deze ruim 2 miljoen mensen, zijn er ook steeds meer anderstaligen, waaronder vluchtelingen en expats, die de Nederlandse taal niet of beperkt machtig zijn. Ook (digitaal) laaggeletterden hebben grote moeite met het consumeren van (online) overheidsinformatie. Deze beperkingen kunnen ervoor zorgen dat websites, maar bijvoorbeeld ook computersoftware of mobiele apps voor mensen niet goed toegankelijk zijn.

Wet van digitale toegankelijkheid
Sinds 2018 is er een wet die stelt dat overheidssites toegankelijk moeten zijn. Vanaf 2025 moet Nederland voldoen aan een nieuwe Europese wet, de European Accessibility Act, dan moeten alle digitale producten en diensten aan deze richtlijnen voldoen, maar er zijn manieren om nu al de digitale content toegankelijker te maken, waaronder het omzetten van tekst naar audio (text2speech), tekst naar video en audio naar tekst (transcriberen),  

Onderzoek
Uit recent onderzoek bleek dat slechts 6% van de overheidswebsites en mobiele applicaties volledig voldoet aan alle richtlijnen. Overheid, maar ook andere websites, waaronder semioverheid en grote nieuwssites zullen komende jaren dus nog flink wat stappen moeten doen om aan de Europese wetgeving te kunnen voldoen.  

XS2Content
Iedereen heeft recht op toegang tot digitale voorzieningen en informatie, ook anderstaligen met een beperkte kennis van de Nederlandse taal of mensen met een visuele, cognitieve of auditieve beperking. Met de geautomatiseerde oplossingen van XS2Content maakt de Hilversumse startup XS2Content websites in een handomdraai beschikbaar en bereikbaar voor iedereen.  Met behulp van innovatieve technologieën zoals machine learning, text-to-speech en avatars zetten XS2Content tekst automatisch om in andere vormen van media. Zo kunnen bezoekers niet alleen een artikel lezen, maar hetzelfde artikel ook beluisteren of bekijken. Snel, betaalbaar en in hoge kwaliteit. XS2Content heeft afgelopen twee jaar veel ervaring opgedaan bij oa DPG Media, Mediahuis Nederland, Talpa Network, Paramount en Business Insider om een zo hoog mogelijke kwaliteit audio aan te bieden, zodat deze ook interessant is voor bredere doelgroepen.

Laagdrempeligheid
Het XS2Content-platform kan ook website-teksten omzetten naar video met Oekraïense, Poolse of Syrisch-Arabische ondertiteling of toegankelijke audio. Hiermee is informatie beter toegankelijk voor mensen met een beperking, maar biedt het ook direct de mogelijkheid om voor andere doelgroepen informatie laagdrempelig te brengen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*