Nieuwe reeks van Hier zijn de Van Rossems

Ze zijn weer terug! Na het succes van de eerste twee series verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR in een derde reeks van Hier zijn de Van Rossems opnieuw een zestal steden. Dat doen ze op de manier zoals alleen zij dat kunnen: met veel kennis, zonder enige opsmuk en met gevoel voor humor.

De drie Van Rossems laten elkaar weer plekken zien die de anderen nog niet zo goed kennen en vertellen elkaar de verhalen die daarbij horen. Maarten doet dat vanuit zijn specialiteit, geschiedenis, Sis als kunsthistorica en Vincent is expert op het gebied van architectuur.

Aflevering 1 , donderdag 7 september 2017, 20.30 uur, NPO 2

Delft

Delft bezoeken is een beetje thuiskomen voor de Van Rossems. Als kind kwamen ze hier dikwijls, omdat hun grootouders er woonden. Beide opa’s waren hoogleraar aan de Technische Universiteit. Even dreigt nostalgie de overhand te krijgen als ze weer in het oude huis van opa en oma Van Rossem zijn, maar voordat het zover is hebben ze Delft als oude én moderne stad al ruim verkend. In Delft wordt al eeuwen vormgegeven aan de toekomst. Aan de toekomst van de staat met vrijheidsstrijders als Willem van Oranje, aan de toekomst van de industrie met visionaire ondernemers als Jacques van Marken en aan de toekomst van wetenschap en techniek met geleerden als de grootvaders van de Van Rossems. Logisch dat de Van Rossems met Delft aan hun derde serie willen beginnen.

Aflevering 2 , donderdag 14 september 2017, 20.30 uur, NPO 2

Münster

Münster, nu een vriendelijk provinciestadje net over de grens bij Enschede, was eeuwenlang het toneel van wreedheden én diplomatie, van oorlog én vrede. En ook nu is het eerst flink hommeles tussen Sis en Maarten, voordat tussen die twee de vrede getekend wordt en de stad kan worden verkend. Vincent laat enkele mooie voorbeelden zien van hoe oude en moderne architectuur kunnen samengaan. Voor Maarten is dit vooral de stad van de Vrede van Münster die hier 350 jaar geleden werd getekend en het begin van Nederland als onafhankelijke staat markeert. Sis legt aan de hand van schilderijen uit die tijd uit hoe die vrede tot stand kwam. En dan zijn er nog de stille getuigen van de gewelddadige wederdopers die ooit huishielden in Münster. Onder wie ene Jantje van Leiden.

Aflevering 3 , donderdag 21 september 2017, 20.30 uur, NPO 2

Middelburg

De hoofdstad van Zeeland heeft veel te bieden. Middelburg heeft een rijk verleden. Een verleden van bloei en rijkdom, maar ook van ondergang en chaos. Niet voor niets is Middelburg de stad van ‘Ik worstel en kom boven’. In zo’n omgeving voelen de Van Rossems zich thuis. Sis belicht vooral het religieuze aspect, zoals het Abdijcomplex en de bedevaarten. Vincent laat zien hoe de stad na de Tweede Wereldoorlog werd herbouwd en Maarten richt zich onder meer op het roemruchte VOC-verleden. Een pijnlijk onderdeel daarvan is de slavenhandel. Als de Van Rossems oog in oog komen met voorwerpen, documenten en afbeeldingen die getuigen van de wreedheid van slavernij, vallen ze stil. Dan hebben zelfs zij geen woorden voor de verschrikkingen van dat verleden.

Aflevering 4, donderdag 28 september 2017, 20.30 uur, NPO 2

Franeker

In het Friese Franeker maken de Van Rossems kennis met een universiteitsstad zonder universiteit. Toch valt er veel te leren voor Sis, Maarten en Vincent. Ze ontdekken bijvoorbeeld wat een xylotheek is. En een stins. En wie de eerste vrouw op een universiteit was. Ze proberen zelfs de regels van het kaatsspel te doorgronden, maar dat lijkt niet helemaal te lukken. Ze zijn nog het meest onder de indruk van het werk van Eise Eisinga, een eenvoudige wolkammer die ons hele zonnestelsel in zijn huis nabouwde. Maarten zorgt er persoonlijk voor dat de planeten om de zon blijven draaien. Gelukkig maar.

Aflevering 5, donderdag 5 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2

Leuven

Bij hun bezoek aan Vlaanderen doen de Van Rossems Leuven aan. Een studentenstad, een toeristische trekpleister van jewelste en de bierhoofdstad van België. Maar toch vooral de stad waar de Belgische taalstrijd is uitgevochten. Om het verhaal van die taalstrijd te kunnen vertellen brengen Maarten, Sis en Vincent een bezoek aan de Abdij van Park, de Katholieke Universiteit en het Stadhuis. Ze gaan ook langs bij de bekendste Leuvenaar, Fonske. In het Groot Begijnhof wanen ze zich in de middeleeuwen: het is een oase van rust in een mooie, maar erg drukke stad.

Aflevering 6, donderdag 12 oktober 2017, 20.30 uur, NPO 2

Enschede

In Enschede willen de Van Rossems onderzoeken hoe de stad de ellende van het verleden te boven is gekomen. De vuurwerkramp, het verlies van de textielindustrie, de Tweede Wereldoorlog, de stadsbrand van 1862. De stad heeft nogal wat te verduren gekregen. Maar Maarten, Sis en Vincent komen al snel tot de ontdekking dat het herstelvermogen van de stad groot is. Naast gerestaureerde industriële bouwwerken is er veel moderne architectuur te bewonderen. Het stadhuis is in één woord indrukwekkend, het Volkspark kent een prachtig oorlogsmonument en een van de mooiste synagogen van Nederland staat in Enschede. In Rijkmuseum Twenthe laat Sis haar broers een bordeelscène van Jan Steen zien. Enschede is een stad van verrassingen.

De serie is geproduceerd door Skyhigh TV in opdracht en onder eindredactie van de NTR.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*