Nieuwe podcast: van brute moordzaak tot mediahype

Hoe en waarom wordt iemand slachtoffer van een mediaklopjacht? En wat zijn de gevolgen hiervan? De Deventer moordzaak (de weduwe Wittenburg wordt in 1999 vermoord) ontaardde in een mediahype. Een tv-tribunaal van journalisten en BN’ers leidde tot de publieke veroordeling van Michael de Jong, ‘de klusjesman’. In de zesdelige podcast De Deventer mediazaak wordt dit proces ontrafeld. De Jong vertelt voor het eerst zijn verhaal en de desastreuze impact van die beschuldiging op zijn leven.

Twintig jaar geleden wordt in Deventer de vermogende weduwe Wittenberg vermoord aangetroffen in haar woning. Haar financieel adviseur en fiscalist Ernest Louwes (‘de boekhouder’), wordt opgepakt en veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Louwes heeft altijd ontkend schuldig te zijn. In de loop der jaren wordt een andere persoon, Michael de Jong (‘de klusjesman’) door de publieke opinie aangewezen als dader. Wat zijn de beweegredenen geweest om De Jong aan te wijzen als dader, ondanks dat justitie hem nooit als verdachte heeft aangemerkt? En wat voor gevolgen heeft dat voor hem? Voor het eerst doet De Jong zijn verhaal en vertelt hij over de grote impact die de beschuldiging heeft op zijn leven.

openhartige interviews

Een verscheidenheid aan mediapersoonlijkheden heeft in het verleden hun persoonlijke visie op het justitieel onderzoek publiekelijk uitgesproken. Dat varieert van Maurice de Hond, Linda de Mol, Claudia de Breij, Theodor Holman en Hanneke Groenteman tot Peter R. de Vries, John van den Heuvel en Jort Kelder. De podcast bevat ontluisterende fragmenten uit TV- en radiouitzendingen en de geschreven pers, maar ook openhartige interviews met een aantal BN-ers.

nog steeds actueel

In 2014 startte advocaat-generaal Aben van de Hoge Raad op verzoek van Louwes z’n advocaat, Geert-Jan Knoops een nieuw onderzoek naar het bewijs in de zaak. Dat is mogelijk door een nieuwe wet uit 2012. Knoops hoopt op nieuwe inzichten, zodat hij daarmee een nieuw herzieningsverzoek voor Louwes kan indienen. In 2019 presenteerde advocaat-generaal Aben het eerste resultaat en bevestigde dat voor de derde keer is vastgesteld dat het DNA bewijs belastend is voor Louwes. Deze laatste keer is het DNA-onderzoek gedaan door een onafhankelijk deskundige uit Engeland, die met instemming van Knoops was uitgezocht. Sindsdien pluist het coldcase team van de politie Amsterdam al het forensisch bewijs nog een keer door. Zij moeten bekijken of er tot nu toe cruciale zaken over het hoofd zijn gezien, en of de Engelse DNA-deskundige informatie niet heeft gekregen die hij wel had moeten krijgen. De verwachting is dat conclusies van het coldcase team en eventueel daaruit voortvloeiend een herzieningsverzoek in 2021 hun beslag krijgen.

Argos onderzoekt

De Deventer mediazaak is een podcastserie van onderzoeksprogramma Argos en producent BIND en NPO Radio 1 over de Deventer moordzaak waar feitenonderzoek en medialogica met elkaar strijden. Waar de rechtszaal en de tv-studio verschillende waarheden opleveren. Betrokkenen, journalisten en BN’ers vertellen hoe ze onderdeel zijn geworden van deze mediadynamiek. Van verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment naar een hetze, waarbij feit en fictie een eigen leven gaan leiden en er meer slachtoffers vallen dan alleen de vermoorde weduwe.

over de makers

Regie & scenario: Annegriet Wietsma. Naar een idee van Joram Willink.

Producent: BIND in coproductie met Argos van HUMAN/ VPRO 

Creative producer: Joram Willink

Eindredactie Argos: Harry Lensink

De Deventer mediazaak is een zesdelige podcastserie: 1, 2 en 3 zijn nu te beluisteren, vanaf vrijdag 19 maart iedere week een nieuwe aflevering.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*