Nieuwe NOS-podcast over het Groningse aardgas

Tientallen jaren bracht het Groningse gas Nederland grote welvaart. Inmiddels is de gaswinning één van de grootste probleemdossiers van Nederland. Aardbevingen als gevolg van de winning zorgen voor grote schade aan woningen en gebouwen, en voor psychische problemen bij getroffen Groningers.

Op 27 juni starten de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie naar de aardgaswinning. In de aanloop naar die verhoren brengen NOS en NPO Radio 1 de podcast Gas: gewonnen of verloren? Over de geheime samenwerkingsafspraken tussen de overheid en de olie-multinationals, over gefrustreerde onderzoekers naar wie niet werd geluisterd en over wanhopige gedupeerden. En over de vraag: van wie is het Groningse gas? Wie draait er aan de kraan? Makers Heleen Ekker en Reinalda Start volgen het gasdossier al meer dan tien jaar voor de NOS. In 2014 schreven ze samen met Margriet Brandsma het boek ‘De gaskolonie’. Gas: gewonnen of verloren? zoekt naar de antwoorden op bovenstaande vragen, maar is er ook voor iedereen die wil weten hoe het ook alweer zat met het Groningse gas. 

De eerste aflevering “De veiligheid van Groningers” verschijnt op vrijdag 10 juni. Gronings gas: gewonnen of verloren5 afleveringen van elk zo’n 35 minuten
Te beluisteren via deze link of via je favoriete podcast-app

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*