Nieuwe mediaboeken

In het komende voorjaar zullen weer een aantal boeken verschijnen die over de media gaan, of zijn geschreven door mensen uit de media.

Spreekbuis.nl bekeek de brochures van de uitgevers en vond de volgende lijst van boeken.

 

Tijdens de Boekenweek (12 tot en met 20 maart 2016) zal het boek Die van Carrell verschijnen over de Nederlandse tv-maker Rudi Carrell (1934 – 2006).

Het boek, geschreven door Caroline Kesselaar – de dochter van Rudi Carrell, is een bijzondere roman over de relatie vader-dochter.
Carrell was tv-presentator, entertainer en kreeg na een carrière op de Nederlandse televisie grote furore in Duitsland. In 1955 trad Carrell voor de AVRO wekelijks op in het radioprogramma De bonte dinsdagavondtrein en in 1959 brak hij ook op de televisie door met de Rudi Carrell Show. Rudi Carrell won in 1964 de Zilveren Roos van Montreux. Eén jaar eerder kreeg hij de Nipkowschijf. Na radiowerk in Duitsland begon in 1965 de Duitse carrière van Carrell na het presenteren van de televisieshow Am laufenden Band, de Duitse versie van Eén van de acht. In de jaren zeventig werd de Rudi Carrell Show in Duitsland uitgebracht. In februari 1987 kreeg Rudi Carrell te maken met een diplomatieke rel tussen Duitsland en Iran. In zijn Rudis Tagesshow presenteerde Carrell destijds een filmpje waarin een menigte vrouwen te zien was die damesslipjes gooiden naar de Iraanse ayatollah Khomeini. Dit filmpje werd wereldnieuws en in Teheran daarop met woedende betogingen gereageerd. In Nederland werd dit fragment pas twee jaar later op de televisie uitgezonden.

Op 25 februari zal het boek We kunnen niet allemaal Duiters zijn verschijnen, geschreven door journalist en voormalige Duitsland correspondent Wouter Meijer voor de NOS (2008 tot en met 2014).

Waarom is niet iedereen in Europa Duits? De bewondering voor het grootste land van de EU werd de afgelopen jaren steeds groter. Duitsland is kampioen export, heeft het diploma ‘Hoe verwerk ik mijn verleden’ met vlag en wimpel gehaald, en het zou beter zijn voor de economie, het milieu en de wereldvrede als iedereen Duitser was.

Maar wie zoals Wouter Meijer jarenlang in Duitsland woonde en werkte, ziet ook de andere kant. Het groeiende leger van onderbetaalde flexwerkers, de krampachtige omgang met extreemrechts, en de rol op het wereldtoneel die veel Duitsers helemaal niet zien zitten.

Aan de hand van zijn ervaringen schetst hij een land dat nog altijd worstelt met zichzelf. We kunnen niet allemáál Duitsers zijn, maar we kunnen veel van ze leren.

Van Marjolijn Uitzinger, Nederlandse journalist en voormalig radio- en televisiepresentator van de VARA (In de Rooie Haan), AVRO en NOS (oa. presentator van Met het oog op morgen) verschijnt op 26 februari haar boek De Partijgenoot

Na de verkiezingen zit Florian von Bismark in een dal. Niet hij maar zijn partijgenoot Sofie Lothar wordt minister van Justitie, en dat zit hem niet lekker. In een poging haar in diskrediet te brengen lijkt een onverwachte connectie met de raf mogelijkheden te bieden. Wat had Sofie Lothar met deze terreurgroep te maken? Geconfronteerd met haar verleden zoekt ze koortsachtig een uitweg. Intussen krijgt Florian te maken met de losse eindjes van zijn eerdere roekeloosheid als de vader van een van zijn vroegere slachtoffers naar de politie dreigt te stappen. Het is een mijnenveld, en de vraag is wie dit zal overleven.

Van VRT presentatrice Annelies Beck, oa. het actualiteitenprogramma Terzake, verschijnt in april Toekomstkoorts, haar tweede roman.

In het onherbergzame oosten van Brazilië wordt door Belgische ondernemers een nieuwe kolonie uit de grond gestampt. De oprichting van de vleesfabriek Descalvados is de eerste stap naar verovering van een groter gebied. De Vlaming Felix wordt er onder valse voorwendselen naartoe gelokt. Wanneer hij uiteindelijk als hoofddrijver in de fabriek belandt, beseft hij dat hij moet kiezen tussen zijn eigen belang en het grotere project waarin hij is meegezogen. En het is maar de vraag of het niet te laat is voor die keuze. Een eeuw later is Descalvados opnieuw onderdeel van een ambitieus project. Hieraan meewerken is een droom voor de jonge architect-ingenieur Thiago, maar hij ervaart al snel dat talent en gedrevenheid niet volstaan. Hij moet bereid zijn om over lijken te gaan.

Van Nederlands oorlogsverslaggever en onderzoeksjournalist Arnold Karskens verschijnt in mei het boek Journalist te koop

Welke journalist is anno 2016 nog te vertrouwen? Wie zijn de besten in het vak? En hoe goed of slecht is de nieuwsvoorziening in de vaderlandse kranten en op televisie eigenlijk? Het antwoord komt van de fine fleur van onze journalistiek, onder wie Henk Hof land, Theodor Holman, Joris Luyendijk, Rudie van Meurs, Alexander Münninghoff, Annabel Nanninga, Xandra Schutte en Udo Ulfkotte. Deze geïnterviewden, van ‘zeer links’ tot ‘uiterst rechts’, hebben een gezamenlijke zorg, constateert Arnold Karskens, namelijk dat de onafhankelijke journalistiek in deze tijd zwaar onder druk staat. Oorzaken zijn onder meer de oprukkende commercie, de bezuinigingen op redactiebudgetten, bemoeizuchtige voorlichters en serieuze terreurdreigingen.

Van NPO Radio 4 presentator Lex Bohlmeijer is zojuist het boek Calefax en de Caleidoscoop verschenen, over het avontuur van ’s werelds eerste muzikale gezelschap Calefax Rietkwintet. 

En verder zal van televisiemaker Maarten Spanjer (NRCV, Taxi) in maart Spanjer in Stukken verschijnen, een overzicht van dertig jaar verhalen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*