Niet Disney, maar HBO wordt grote concurrent van Netflix

Ondanks hun parels, zoals ‘Game of Thrones’, ‘The Sopranos’ en ‘Westworld’ wist HBO de groei van concurrent Netflix niet bij te houden. HBO geeft zich echter nog niet gewonnen en gaat komende jaren samen met AT&T vol de concurrentie aan.

HBO heeft volgens The Economist tot nu niet voldoende geprobeerd om Netflix te overtreffen. Het ging bij HBO om ‘winst boven groei’. Er werd volgens tot op heden bij HBO te weinig geïnvesteerd in grote film- en televisieserie-formats.

HBO wist dan wel bedrijfswinstmarges van 30-40% te behalen, maar was terughoudend met het bieden op spraakmakende series, zoals “House of Cards”. Het HBO-platform bleef ook achter op gebied van steamingtechnieken en personalisatie. Toch is het verschil in abonnees tussen Netflix en HBO niet enorm groot. HBO heeft meer dan 100 miljoen abonnees wereldwijd (142 miljoen bij het tellen van abonnees van Cinemax, HBO’s andere premium service), inclusief ongeveer 40 miljoen abonnees in Amerika. Netflix heeft bijna 60 miljoen abonnees in Amerika en 137 miljoen wereldwijd. Maar de meeste klanten van HBO verlopen via ‘externe distributeur’ oftewel kabelaars, waardoor het geen directe klantrelaties en gegevens heeft. Nu bereidt HBO zijn tegenaanval uit met steun van telecomreus AT&T.

AT&T, dat wereldwijd de grootste distributeur van betaaltelevisie is, ziet in dat er momenteel een existentiële strijd tussen Netflix, Amazon, Disney, Facebook en Google gaande is. Samen met AT&T wil HBO vat houden op de directe klantrelaties en gegevens en dit wereldwijd uitbreiden. Naar verwachting gaat HBO haar collectie ‘Originals’ komende jaren in omvang verdubbelen, zonder in kwaliteit in te boeten.

Apple en Disney zullen in 2019 hun eigen SVOD-platform lanceren. Beiden partijen hebben al aangegeven zich te gaan richten op Family (en kids). Hierdoor zal komende jaren niet Apple of Disney, maar HBO de grootste concurrent van Netflix gaan worden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*