NH genomineerd voor 2 Regiohelden Awards

NH sleept twee nominaties voor de Regiohelden Awards in de wacht. De podcast De Egmondse vluchtelingenboot is genomineerd in de categorie ‘De Luistervink’ voor de beste audioproductie van 2023. De journalistieke vernieuwing ‘NH 360 op Texel’ is genomineerd in de categorie ‘Verbinder’. Die prijs wordt uitgereikt aan een project uit 2023 dat op de beste manier heeft gezorgd voor verbinding in de samenleving.

De Regiohelden Awards worden op 11 april uitgereikt in poppodium De Neushoorn in Leeuwarden, tijdens het Regiohelden Festival.

De Egmondse Vluchtelingenboot
In oktober 2022 spoelt er een mysterieuze groene rubberboot aan in Egmond. Van de lokale strandvonder Marco krijgt Maaike Polder de vele persoonlijke bezittingen die nog op het bootje lagen: kleding van kinderen, een zwangerschapsecho en kettinkje.

De vraag rees: wie zaten er op dit bootje wat is hier gebeurd? In de podcast van 6 afleveringen neemt Maaike je mee van het strand van Egmond aan Zee naar een humanitaire crisis in Calais (Frankrijk) een paar uur rijden daar vandaan.

“Ik voel mij ontzettend vereerd”, zegt NH-verslaggever Maaike Polder. “Dat zo’n persoonlijke zoektocht over de pijnlijke realiteit is genomineerd voor deze prijs. Het is ook een erkenning dat grote internationale thema’s kunnen beginnen binnen de regionale journalistiek.”

NH’s 360-project op Texel
In het voorjaar van 2023 verhuisde een deel van de NH-redactie naar Texel om in het toerismevraagstuk te duiken. Steeds meer toeristen trekken zomers richting het waddeneiland. Dan dringt de vraag zich op: moet de toeristensector de ruimte krijgen of moet de rem er juist op? De journalisten van NH gingen in gesprek met ondernemers, bewoners, natuurbeheerders en andere belanghebbenden.

“We proberen met die 360 een onderwerp dat leeft in de lokale gemeenschap van alle kanten te belichten”, vertelt Antal Crielaard, coördinator van de centrale redactie en bedenker van het 360-concept. “Ik zie vaak dat journalisten over een bepaald onderwerp schrijven, een middagje ergens heen gaan en dan denken dat ze het wiel hebben uitgevonden.”

“In dat verhaal ontbreken dan vervolgens allerlei zienswijzen van mensen die je wel spreekt als je er wat meer tijd en aandacht aan besteedt. Met deze vorm proberen we 360 graden van een onderwerp te belichten, zodat we zoveel mogelijk kanten van een verhaal kunnen vertellen.”

Laura Gremmee, coördinator van de regio’s Alkmaar en de Noordkop bij NH, was projectleider van de 360 op het waddeneiland. Ze was aangenaam verrast over de hoeveelheid mensen die hun weg naar het ‘glazen huis’ van NH in Den Burg vonden. “We hebben heel duidelijk gezegd dat we daar waren en dat mensen vooral binnen moesten lopen. En dat gebeurde ook, dat vond ik echt te gek. Het moest even op gang komen, maar aan het einde van het project bleven de mensen maar binnenstromen.”

Luister, lees en oordeel zelf
‘De Egmondse vluchtelingenboot’ luister je hier op de website en in de app van NH of op bekende podcastplatforms als Spotify, Podimo, Apple Podcasts, Deezer en TuneIn. Alle (nieuws)verhalen die zijn ontstaan tijdens het NH 360-project op Texel vind je hier terug op de website van NH.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*