Netflix moet in Rusland vanaf 1 maart verplicht propagandazenders streamen

Streamingplatform Netflix is vanaf 1 maart verplicht om in Rusland streams van 20 grote staatszenders aan te bieden aan hun klanten. Dat is het gevolg van een strenge wet voor “audiovisuele diensten” die nu ook op Netflix van toepassing is.

De Russische mediaregulator Roskomnadzor voegde eind vorig jaar Netflix toe aan zijn register van audiovisuele diensten. Dat register is van toepassing op streamingdiensten die beschikbaar zijn voor de Russische markt en ten minste 100.000 dagelijkse gebruikers hebben. Met zo’n 1 miljoen abonnees valt Netflix daar dus ook onder.

Verplicht 20 nationale zenders streamen

Het gevolg van die beslissing is dat Netflix vanaf 1 maart aan heel wat strenge regels moet voldoen. Zo is de streamingdienst verplicht om streams van 20 grote Russische nationale televisiezenders aan te bieden. Het gaat onder andere om het kanaal Spas van de Russisch-orthodoxe kerk, NTV en Channel One. Die twee laatste hebben, net als heel wat andere van de betrokken zenders, rechtstreekse banden met het Kremlin en worden dan ook vaak gebruikt voor propaganda. Zo waren er de voorbije jaren regelmatig programma’s te zien waarin een inval van Rusland in Oekraïne gerechtvaardigd werd.

De wet verbiedt daarnaast ook aan Netflix om “extremisme” te promoten. Deze regel is in het verleden al meermaals gebruikt door het Kremlin om tegenstanders van Vladimir Poetin te bestraffen. Wat precies bedoeld wordt met “extremisme” is namelijk nergens expliciet beschreven, waardoor de wet makkelijk kan misbruikt worden.

In Rusland geregistreerd
Een andere verplichting is dat de Russische afdeling van Netflix als Russisch bedrijf moet geregistreerd zijn. De streamingdienst heeft die tak van hun bedrijf daarom ondergebracht in Entertainment Online Service, een dochteronderneming van National Media Group, dat een belang heeft in propagandazender Channel One.

UPDATE:
De woordvoerder van Netflix heeft aan Spreekbuis een reactie gegeven: Gezien de huidige situatie hebben we geen plannen om deze kanalen aan onze dienst toe te voegen” 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*