Nederlandse Bhagwan documentaire op de publieke omroep

Na het succes van de Bhagwan-documentaire op Netflix komt VPRO binnenkort met een online docu gericht op de Bhagwan-beweging in Nederland.

Programmamaker Frank Wiering maakte in 1984 De nieuwe mens, een tweedelige documentaire over vier volgelingen van de Indiase goeroe Bhagwan Shree Rajneesh. Kijkers die nieuwsgierig zijn naar hoe de beweging in Nederland opereerde kunnen de twee afleveringen online bekijken via vpro.nl/bhagwan

Op zijn hoogtepunt telde de Bhagwan-beweging ongeveer 500.000 volgelingen. Ook in Nederland was de Bhagwan zeer populair. Wiering sluit zich in zijn documentaire aan bij een commune op de Veluwe en volgt de groep wanneer zij zich voegen bij de landelijke commune in Amsterdam. Hij concentreert zich op vier verschillende individuen binnen de groep waar hij regelmatig een praatje mee maakt om meer inzicht te krijgen in hun levenswijze en daarmee ook het ‘Bhagwan-geloof’.

Als de vier vervolgens naar Amerika gaan, naar Rajneeshpuram, een experimentele commune ter grootte van ruim 25.000 hectare in de staat Oregon, besluit Wiering ook mee te gaan om Bhagwan in het echt te zien. Hoe meer hij te horen krijgt van de vier aanhangers, hoe zij zochten naar een gevoel van vrijheid en dat vonden in het leven in de commune, hoe meer Wiering zelf ook lijkt te gaan twijfelen of het leven misschien ook iets voor hem zou zijn.

Uitzending is te zien vanaf 23 mei via vpro.nl/bhagwan

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*