NDP Nieuwsmedia tegen nieuwe NPO-zenders

Brancheorganisatie voor nieuwsbedrijven NPD Nieuwsmedia heeft staatssecretaris Sander Dekker gevraagd om geen goedkeuring te verlenen voor twee nieuwe NPO-kanalen: NPO Nieuws en evenementen en Npo3.nl. Vereniging Commerciële Omroepen (VCO) heeft al eerder haar bezwaren tegen de aangevraagde aanbodkanalen Npo3.nl en NPO Nieuws en evenementen kenbaar gemaakt bij staatssecretaris Dekker.
 

 

Ook het Commissariaat voor de Media en de Raad van Cultuur haar vraagtekens bij het NPO-conncessieplan waarin nieuwe kanalen worden aangevraagd.  

Omdat het ‘radiosubkanaal’ NPO Nieuws en evenementen de kern raakt van de activiteiten van de lidbedrijven van NDP Nieuwsmedia, namelijk het verzorgen van nieuws en actualiteiten op alle platforms, heeft NDP Nieuwsmedia bezwaar tegen de aanvraag van dit aanbodkanaal.

De doelgroep van NPO Nieuws en evenementen is volgens NPD dezelfde als die van private nieuwsbedrijven: alle Nederlanders met een bovengemiddelde belangstelling voor verslaggeving van nieuws en evenementen. De risico’s op verstoring van de markt en vermindering van pluriformiteit zijn volgens hen groot omdat de NPO het aanbodkanaal in de aanvraag zo ruim omschrijft dat het kan uitgroeien tot een volwaardige nieuwszender op de radio.

Op dit moment zijn er in Nederland twee nieuwszenders op de radio: NPO Radio 1 en BNR Nieuwsradio, dat aangesloten is bij NDP Nieuwsmedia.
Als de NPO de gelegenheid krijgt om alle registers open te trekken op radiogebied, kan het desastreuse gevolgen hebben voor dit private nieuwsstation.

NDP Nieuwsmedia heeft ook bezwaar tegen de aanvraag van het aanbodkanaal Npo3.nl, vooral omdat
de NPO een onduidelijke, ruime beschrijving geeft van het aanbodkanaal, is niet uit te sluiten dat de inhoud van Npo3.nl voor een groot deel zal overlappen met het aanbod van de lidbedrijven van NDP Nieuwsmedia.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*