Nachtzuster heeft “allerleukste” radioproducers

Radiomaken wordt steeds meer een solo-aangelegenheid. Deze week werd bekend dat alle nachtproducers van NPO-3FM met ingang van deze maand vanwege bezuinigingen zijn ontslagen. Eerder al moesten de presentatoren van de nieuwe nachtprogramma’s van Radio 2 het zonder producers stellen. Astrid de Jong begon 20 jaar geleden als radioredacteur, werd producer en is nu vooral bekend als de Nachtzuster op Radio 1 bij omroep Max. Spreekbuis.nl sprak met haar.

Wat gaat er mis als je als dj geen producer hebt?
Ik denk dat als je een goede dj bent, er niks mis hóeft te gaan. Je kunt het vergelijken met het bouwen van een huisje: huur je een timmerman, metselaar en een loodgieter, of een handige klusjesman? Tegenwoordig moet een dj alles kunnen, en moeten de managers er zicht op hebben of ze ook echt alles kunnen. Zorgt de dj ook dat als hij een concertbezoek weggeeft, de prijswinnaar weet hoe laat het concert begint en staat hij wel op de gastenlijst?

SnelSnelSnel
En klopt de informatie die hij brengt wel? En als je alleen bent mis je iemand om mee te sparren, een hoop creativiteit, en een ander referentiekader…. Als muziekdj beheer je ook de techniek, dus even iemand bellen, ophalen, regelen, een bijzonder liedje of telefoonnummer of informatie opzoeken, iets grappigs verzinnen, dat moet allemaal snelsnelsnel en dan moet je soms iets heel leuks laten vallen.

Mensen kennen je als de stem van Nachtzuster, maar je was jarenlang producer bij verschillende dj’s. Wat was je rol dan?
Regelen. Alles. Van broodjes tot gasten tot leuke jingles bedenken en inzingen. En vooral steeds nadenken over hoe de dj het best tot zijn recht kwam. Gewoon helpen dus.

Timmermens
Informatief radiomaken deden we vroeger (opa vertelt!) met een presentator, producer, technicus, 1 of meerdere redacteuren en een eindredacteur. Bij muziekprogramma’s was er in ieder geval altijd een producer. Hoe is dat bij jou?
Ik vind het het fijnste met zijn tweetjes. Hoe meer mensen, hoe meer overleg. En ik heb gelukkig bij Nachtzuster al jaren de allerleukste producers. De beste ook. Verder ben ik zelf graag metselaar, loodgieter en timmermens, ik heb graag alles in eigen hand. Maar ik kan het gelukkig ook allemaal omdat ik ook altijd regie en productie en redactie heb gedaan. Alleen de technicus mis ik. Het is wel érg druk en ik weet gewoon niet alles van techniek en webcams, dus je levert in op het geluid en extra effecten. En ik heb nooit tijd om te plassen.

Is het jammer dat de producer door de bezuinigingen steeds meer verdwijnt?
Ja

Zit er nog brood in dit vak?
Ik weet niet of er genoeg klusjesmannen te vinden zijn die echt alles alleen kunnen voor alle zenders en alle programma’s. Dus je krijgt of krakkemikkige huizen, of toch weer ruimte voor metselaars. Ik hoop het laatste….(Foto YouTube. Het filmpje is nog uit de tijd dat Nachtzuster een technicus had)

 

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*