Na Facebook, nu Bye Bye Twitter voor Lubach?

Arjen Lubach heeft zijn eigen Facebookprofiel (140.000 volgers) en facebookpagina van Zondag met Lubach (364.000) vanavond uit de lucht gehaald. Is het nu tijd voor hem om ook direct zijn Twitter-account te verwijderen?

Lubach verwijderde in verband met de schending van privacy Facebook. Met zijn Twitter-account is echter ook veel mis. Van Arjen Lubach’s bijna kwart miljoen twitter-volgers bestaat meer dan helft (52%) uit non-human bots. Dit zijn er aanzienlijk meer dan zijn collega’s Jinek (4% bots), Margriet van der Linden (3% bots) en Jeroen Pauw (19% bots). Met zoveel nepvolgers zou Lubach ook bij dit social medium zijn vraagtekens kunnen zetten.

Een bot is een stuk software dat geautomatiseerd berichten plaatst op Twitter. Vaak wordt een of andere vorm van kunstmatige intelligentie gebruikt om berichten te genereren die eruitzien alsof ze door een mens geschreven zijn. Een netwerk van Twitterbots kan ook worden gebruikt om de publieke opinie te beïnvloeden. Dat gebeurt dan door op grote schaal onjuiste informatie te verspreiden of bepaalde standpunten uit te dragen (onder meer door het grootschalig retweeten van bepaalde accounts). Zo wordt de indruk gewekt dat er meer steun of populariteit bestaat voor bepaalde personen, ideeën of standpunten dan in werkelijkheid het geval is.

Het social media platform kampt al jaren met de aanwezigheid van miljoenen bots op het platform. Tot op heden weet Twitter het botprobleem nog niet goed in te dammen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*