Monty Python in Uur van de Wolf

Hun eerste reünie-voorstelling, vorig jaar in de Londense O2-arena, was binnen een minuut uitverkocht, waarna er nog negen shows aan werden toegevoegd. Dat was bij lange na niet genoeg om wereldwijd alle Monty Python-fans tevreden te stellen. Gelukkig is er nu de documentaire Monty Python – The Meaning of Live die de NTR op zaterdag 5 juni uitzendt om 22.55 uur op NPO2. De film van regisseur Roger Graef toont het ontstaansproces van de allerlaatste serie voorstellingen van deze legendarische Britse comedians.

Ze belandden in een compleet mediacircus toen ze in 2013 hun reünie bekendmaakten: John Cleese, Michael Palin, Terry Jones, Terry Gilliam en Eric Idle, de vijf overgebleven leden van Monty Python, de peetvaders van de absurde Britse humor.
Vanaf de eerste scriptreading in 2013 tot de állerlaatste voorstelling in juli 2014 (die live in 1800 bioscopen over de hele wereld werd vertoond) zijn ze gevolgd door camera.

De documentaire van regisseur Roger Graef focust op wat de basis is van de Monty Pythons: sketches schrijven en spelen voor een live publiek. In nooit eerder vertoond  archiefmateriaal is te zien hoe beroemde sketches als The Ministry of Silly Walks, The Dead Parrot, The Lumberjack Song en The Spanish Inquisition in de jaren zeventig in het theater werden gespeeld. In 1980 stonden ze voor het laatst samen op het podium, in de Hollywood Bowl. Vierendertig jaar later is er opnieuw sprake van podiumvrees: de angst om af te gaan voor 20.000 mensen. Kunnen ze hèt nog wel?

De Pythons spreken openhartig over de botsende karakters in de groep: “Terry Gilliam heeft nog nooit iets gezegd waar ik het mee eens ben”, aldus John Cleese, die op zijn beurt door Michael Palin een ‘komische Hitler’ wordt genoemd. De groep heeft gezworen nooit meer bij elkaar te komen. Gelukkig hebben we de film nog.
 
Regisseurs: Roger Graef & James Rogan
Producent: Films of Record
Uitzending: vrijdag 5 juni 2015 om 22.55 uur op NPO 2
Website:          www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*