Mikro Gids lanceert nieuwe tablet-app

Mikro Gids komt vanaf deze week met een geheel vernieuwde app: de Mikro Gids marker app. In deze nieuwe app kan de gebruiker zelf programma’s markeren en toevoegen aan zijn of haar persoonlijke kijkplan. ‘Onze huidige doelgroep doet dat nu met een pen of markeerstift in de programmagids. Hier speelt de app nu op in. In de app is het zelf kunnen markeren een van die nieuwe functionaliteiten’, aldus Christel Verhoeven, marketingmanager KRO-bladen. ‘Daarbij krijgt men nog steeds de handige kijktips, zodat men inspiratie opdoet voor een avondje voor de tv en achter de laptop of tablet’.

Veel behoefte aan programma-informatie 
Een kwart van de Nederlanders heeft geen óf een onvolledig overzicht van het huidige programma-aanbod. ‘Gidsen’ is dus met het huidige overweldigende aanbod actueler dan ooit. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Ruigrok | Netpanel in opdracht van Mikro Gids.

‘We merken dat door het enorme aanbod aan programma’s er nog steeds veel behoefte is aan informatie’, zegt marketingmanager Christel Verhoeven. ‘Dit doen we al 40 jaar door middel van onze gids en vanaf deze week ook met de nieuwe Mikro Gids marker app. Deze heeft dezelfde betrouwbare programma-informatie als onze printtitel met daarbij een aantal nieuwe functionaliteiten’.

Het kwalitatieve onderzoek laat zien dat de kijker zo compleet mogelijke programma-informatie wil ontvangen en zelf de keuze hieruit wil maken. En dat is precies wat de app doet. Met meer dan 90 zenders en aanbieders kan men zelf een keuze maken uit het complete aanbod en een persoonlijk kijkplan samenstellen.

Het nieuwe tv-kijken
Televisiekijken is de laatste jaren interactief geworden en kijkers zijn hoe langer hoe meer de dirigent van hun eigen televisiewereld. 82% van de Nederlanders kijkt al regelmatig ‘on demand’. Ouderwets bankhangen, het traditionele tv-kijken, blijft trouwens wel veruit het populairst: ook de groep die aangeeft geregeld on demand te kijken, brengt driekwart van zijn televisietijd traditioneel door. Toch zal de komende tien jaar de ‘on demand’-ontwikkeling doorzetten. ‘Deze ontwikkeling nemen we mee in de app door niet alleen de traditionele zenders te blijven aanbieden, maar ook andere aanbieders, zenders en kanalen in de toekomst toe te voegen’.

Trendwatcher Adjiedj Bakas, geïnterviewd in Mikro Gids deze week, maakt een onderscheid tussen verschillende groepen kijkers. ‘Mijn inschatting is dat ouderen nog heel lang op de traditionele manier zullen blijven kijken’, zegt hij. ‘Ze zijn tevreden met het huidige aantal zenders en hebben eerder last van de keuzestress die het enorme aanbod met zich mee kan brengen. Jongeren zullen hun tv-avond wel steeds meer inrichten op basis van hun eigen tijd en smaak. Christel Verhoeven: ‘Met de gids of app kan iedereen zijn eigen tv-avond samenstellen. Iedereen kan de app gratis downloaden en abonnees krijgen toegang tot alle (toekomstige) extra’s.’

Mobile devices
Een ander aspect van het nieuwe kijken is de toename van het aantal (verschillende) schermen in huis. Hoewel veruit de meeste Nederlanders (98%) nog steeds op hun tv-toestel kijken, maakt een behoorlijk deel gebruik van andere schermen, zoals laptops (45%), tablets (36%) en smartphones (20%). Vooral de behoefte aan mobiele schermen zal volgens Bakas de komende jaren toenemen. ‘Ik denk dat het tv-toestel, zoals wij dat kennen, over tien jaar nauwelijks meer in huiskamers te zien is’, voorspelt hij. ‘Ik heb onlangs experimenten gezien met smartphones waarmee je beelden haarscherp in de lucht kunt projecteren’. Verhoeven: ‘Die ontwikkelingen zullen we bij Mikro Gids nauwlettend blijven volgen en daarop ónze ontwikkelingen aanpassen, zowel offline als online. Ook de komende 40 jaar blijven wij een autoriteit als het gaat om gidsen binnen het programma-aanbod’.

Campagne
Deze week verschijnen in zes grote steden in Nederland gele markerstrepen in het straatbeeld als start voor de lancering van de app. Voorbijgangers worden opgeroepen om de markerstrepen te fotograferen en te plaatsen op social media. De 5 leukste inzendingen maken kans op een iPad Air.

Over Mikro Gids
Mikro Gids werd in 1974 voor het eerst uitgegeven door de Katholieke Radio Omroep (KRO). Inmiddels is de herkenbare zwart-witte gids – in handzaam vierkant formaat – al 40 jaar dé meest functionele, overzichtelijke en voordelige programmagids van Nederland. Kijk voor meer informatie op de website vanMikro Gids en van de KRO. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*