Mensenrechtenorganisatie dient aanklacht in voor moord op IKON-journalisten

De mensenrechtenorganisatie Fundacion Comunicandonos heeft bij een rechter in El Salvador een aanklacht ingediend tegen 26 militairen wegens de moord op vier Nederlandse journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemsen en Hans ter Laag in 1982.

De IKON-journalisten werkten aan een documentaire over de burgeroorlog in El Salvador. Ze werden door de militairen in een hinderlaag gelokt en doodgeschoten. De mensenrechtenorganisatie hoopt dat de aanklacht leidt tot strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie. Tot op heden zijn eerdere pogingen gestrand.

Op 17 maart 1982 was heel Nederland geschokt door de moord op de  Nederlandse IKON-journalisten Koos Koster, Jan Kuiper, Joop Willemse en Hans ter Laag in El Salvador. In 1995 werd hiervoor in de Hilversumse IKON-villa een monument onthuld. Het herdenkingsmonument voor vermoorde IKON-journalisten werd op 17 maart 2014 her-onthuld. Dit monument bevond zich sinds 1995 in de IKON-villa in Hilversum. Na verhuizing van IKON heeft het gedenkteken een plek gekregen in de NOS-hal. Lejo Schenk, voormalig Ikon-redacteur en directeur, hield een toespraak.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*