Meespelen met de apps van Quickest Quiz en 5 Golden Rings

In januari is op SBS6 de spelshow 5 Golden Rings gestart, wekelijks op donderdag 20:30 uur. Hierin strijden 2 koppels tegen elkaar door een ring te leggen op de juiste plek op een geblindeerde foto of afbeelding, waar in de opdracht naar wordt gevraagd. De ene keer wordt eerst een foto getoond om in je op te nemen waarna deze wordt geblindeerd, zoals een foto van de beëidiging van het kabinet. De ring moet worden gelegd op de plaats waar het hoofd van minister Asscher te zien is. De andere keer wordt een Amerikaanse stad gevraagd op een blinde kaart van de VS. Elk koppel krijgt 5 ringen en de moeilijkheidsgraad is dat de ringen steeds kleiner worden. Presentator is Rick van de Westelaken en 5 Golden Rings is ontwikkeld door Talpa en ITV.

De kracht zit hem in de eenvoud, dat is vaak zo met spelshows op televisie. Het spelelement van 5 Golden Rings is voornamelijk visueel en simpel te begrijpen. Ook het decor is visueel door een shiny vloer waarop eerst de foto te zien is en daarna de ringen gelegd kunnen worden. Door de eenvoud is het voor een brede kijkersgroep spannend om te kijken en om mee te spelen. En meespelen met 5 Golden Rings thuis kan ook, op de app waarin je zelf de ringen kunt bewegen naar de juiste plek. Maar dat lukt niet altijd meteen, de ringen zijn in de spel-app soms moeilijk te bewegen.

In januari startte ook de NPO3/BNN spelshow Quickest Quiz uitgezonden op weekdagen 19:25 uur. Bij deze quiz zit ook een app, waarin je tegelijk met de tv-uitzending de rondes meespeelt. De snelste thuiskandidaat is de dagwinnaar. Quickest Quiz komt voort uit het NPO3Lab en hierin strijden 2 BN-er koppels tegen elkaar door in 3 rondes van 1 minuut zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. Verrassend is dat het om kennis maar ook om de snelheid gaat. De kennisvragen bestrijken een groot gebied, er zijn ook vragen over showbizz en (social) media. Het spel op zich is overzichtelijk, maar de moeilijkheidsgraad zit hem in het megasnelle tempo. Tijd om na te denken is er bijna niet. Door in de spel-app ‘ja of nee’ aan te raken en ‘waar of niet waar’ te swipen, geven de kandidaten in de studio en thuis antwoord. Na elke ronde geeft presentator Jan Versteegh de juiste antwoorden en uitleg, waarbij hij reageert en praat in een net zo’n rap tempo als de quizvragen.

Beide nieuwe spelshows geven de kans om tijdens de tv-show mee te spelen via een app. Leuk om te doen, een uitdaging, maar intensief. Tijdens de rondes haalt het de aandacht af van het tv-scherm. En de vraag daarbij is of de cognitieve inspanning van de thuisspelende kijker niet ten koste gaat van de betrokkenheid bij het tv-programma en bij de studiokandidaten.

Agnes Dijker is manager bij Klappercom Consultancy

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*