Telegraaf onthult plannen coalitie voor nieuw omroepbestel

Begin deze maand zou Minister Slob met een toekomstvisie op het publieke bestel komen. Volgens De Telegraaf kan dit nog wel even op zich laten wachten, doordat de coalitiepartijen niet tot overeenstemming weten te komen. De krant geeft wel alvast een inkijk welke zaken op tafel liggen.

• NPO 3 dient een soort regiozender te worden, waarvoor regionale en/of lokale zenders meer budget ontvangen. De VVD wil liever geheel af van de derde zender. 

• De publieke omroep moet tot acht uur ’s avonds reclamevrij moeten worden, waarvoor de NPO een jaarlijkse compensatie van 25 miljoen euro moet ontvangen. Geheel reclamevrije bestel zou te duur zijn. 

• NPO en omroepen dienen ook verder kosten te besparen (of nieuwe inkomsten genereren), aangezien er in 2020 een begrotingstekort is van 40 miljoen euro. 

• NOS en NTR moeten samensmelten.

• De aspirant omroepen HUMAN, Powned en WNL mogen al met 50.000 leden in het bestel blijven. Nu is dat nog 150.000. Met het huidige aantal zouden de omroepen verdwijnen en de coalitie zou hiermee de pluriformiteit van het publieke bestel beter willen waarborgen. 

• Individuele omroepverenigingen zouden meer macht krijgen. Volgens CDA en CU moeten de omroepen te vaak naar de pijpen dansen van koepelorganisatie NPO. 

• Versoepeling van de regels om meer inkomsten te genereren door het wettelijk mogelijk te maken dat ze geld verdienen door hun programma’s op YouTube te zetten, of aan derden (zoals Netflix) content te verkopen.

Bron: De Telegraaf

4 Comments

  1. 1) Mee oneens. NPO 3 is een pluriforme, onafhankelijke, kritische, vernieuwende, soms satirische zender voor met name de jongere doelgroep. Regionale en lokale zenders worden dikwijls gedomineerd door ietwat puberale hobbyisten. 2) Mee eens, wat mij betreft de eerste stap naar verdere bevrijding van deze marktgerichte manipulatie. 3) Kan ik mee leven. 4) Weet ik niet, ken het verschil niet precies, 5) Mee eens, minderheden hebben vaak interessante perspectieven, 6) Mee eens, managers macht moet worden terug gedrongen, 7) Vloeit eigenlijk logisch voort uit 3).

    • Het aanmodderen met ongecontroleerde bureaucraten zonder enig benul van (moderne)media zal nooit tot een bevredigend resultaat leiden. De NPO is echt een verschrikkelijke organisatie die echt overal een zooitje van maakt en afspraken niet nakomt.

  2. Ik snap werkelijk niet waarom de overheid zich met televisie moet bemoeien en ons geld hier aan uitgeeft. Niet pluriformer worden, niet goedkoper, niet beter, maar gewoon weg, stoppen, geen overheidstaak en zeker niet van mijn geld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*