Mediadiscussie: is de moordenaar van Jo Cox een terrorist?

Moet je in de publiciteit een verdachte van een moord, in dit geval op de Britse parlementariër Jo Cox, een terrorist noemen of niet? De NOS vindt van niet en krijgt daar in de social media veel kritiek op. Volgens de hoofdredactie is het te vroeg om op basis van wat de man (Thomas Mair) in de rechtszaal heeft gezegd te concluderen dat hij een terrorist is.

Ook RTL Nieuws noemt hem niet zo. Ook in de Britse media wordt volop gediscussieerd over de vraag of iemand die extreemrechts als een terrorist betiteld kan worden. Als Mair in de rechtszaal om zijn naam wordt gevraagd, is zijn antwoord: “Mijn naam is dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië.”

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en de AIVD hanteren de volgende definitie voor terrorisme: “Terrorisme is het uit ideologische motieven dreigen met, voorbereiden of plegen van op mensen gericht ernstig geweld, dan wel daden gericht op het aanrichten van maatschappij-ontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden”. (foto Youtube.com)
 
Bron: nos.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*