Mediacourant gaat kwetsende reacties over Gordon verwijderen

Gordon wil een procedure starten tegen Mediacourant om haatreacties die bezoekers op deze site hebben geplaatst. Mediacourant neemt nu zelf maatregelen om haatdragende reacties te verwijderen.

Mediacourant meldt op haar site:
De reactiesectie op Mediacourant is al zeventien jaar een prominent onderdeel van de website. De vele inhoudelijke, vileine en kritische reacties zijn van toegevoegde waarde, maar net als andere online platformen en sociale media als Twitter en Facebook heeft ook Mediacourant steeds vaker te maken met grensoverschrijdende reacties. Met onze technische partner sparren we al enige tijd over manieren om Mediacourant beter te wapenen tegen dit soort commentaren. Er zijn in de afgelopen maanden verschillende moderatiesystemen getest, met wisselend succes. Sinds enkele weken is het niet meer mogelijk om te reageren op artikelen die ouder zijn dan een dag. Bovendien worden de meeste commentaren nu vóór publicatie beoordeeld.

Mediacourant heeft recentelijk opdracht gegeven aan onze technische partner om het reactiesysteem op korte termijn uit te schakelen totdat er een goede en werkbare oplossing is gevonden. Dit vergt een aantal technische aanpassingen aan de website.

Mediacourant benadrukt dat de cynische of vileine manier waarop soms wordt geschreven over bekende Nederlanders, met klem niet is bedoeld om haatcomments uit te lokken. ‘Voor kritische of plagende reacties moet altijd ruimte zijn, maar we willen vanzelfsprekend geen podium bieden aan grensoverschrijdende reacties’, aldus de site.

17 Comments

 1. Die website heeft boter op het hoofd, want de artikelen zijn vaak op zo’n wijze geschreven, dat het bepaalde reacties uitlokt. Persoonlijk kan ik er (meestal) wel van genieten vanwege de nuchterheid en het “to the point” zijn ervan. Waar het Gordon betreft, dan kan je elk forum en reactie-website gaan kuisen. Uiteindelijk is Gordon weer in het nieuws, want hij komt binnenkort weer op tv met 5 Tegen 5.

 2. Waarom toch moet het eerst zo ver komen dat iemand dreigt met rechtszaak voordat Mediacourant eindelijk eens ingrijpt?
  Maak gewoon een systeem dat iedereen een account aan moet maken. Kun je gelijk ook de mensen die je niet wilt op je site weren.

 3. Mediacourant is een misselijke, ranzige en tendentieuze verzamelplaats van riooljournalisten en dito lezers van entertainmentafval. Ik zie helaas op Twitter weleens een kop voorbijkomen, zoals van de week, ‘Wilfred Genee vindt spleetogen in Wie is de Mol geen probleem’. En kritiek op dat armzalige websaaitje beschouwen ze allemaal als grote complimenten en Spreekbuis, als grote fan, noemt dit schijthuis totaal ongefundeerd een razend populaire website met ‘miljoenen’ lezers per maand. Waar haalt Spreekbuis die cijfers vandaan en hoeveel zijn ‘miljoenen’, twee, vier, twintig? Jullie schrijven maar wat.

  Naar aanleiding van de haatreacties op Gordon schrijft dit laxeerkrantje:

  “SBS 6-ster Gordon heeft aangifte gedaan tegen een aantal anonieme reaguurders op Mediacourant. Bovendien verzoekt de presentator deze website om een reeks ongepaste reacties te verwijderen.”

  Waarom schrijven ze niet dat Gordon ook juridische stappen tegen Mediacourant zelf heeft ondernomen? Ze zullen het allemaal wel niet zo erg vinden ondanks wat halve maatregelen die ze al /eerder/ hadden genomen, maar de recente haatreacties tegen Gordon niet konden voorkomen. Stelletje hypocriete hyena’s. En ze eindigen hun huichelachtige beterschapsbericht met:

  ‘Voor kritische of plagende reacties moet altijd ruimte zijn, maar we willen vanzelfsprekend geen podium bieden aan grensoverschrijdende reacties.’

  Wat zijn dat, ‘grensoverschrijdende reacties’, we hebben het hier vanzelfsprekend over (anonieme) haat- en homofobe reacties die gewoon strafbaar zijn! Hoog tijd als deze lui hoe dan ook eens voor de rechter gaan verschijnen. Want zoals Gordon schrijft, Mediacourant lokt met haatberichten ook haatreacties uit. Goed werk Gordon en sterkte!

 4. Gordon… was dat niet die man die als jurylid van Idols en Holland’s Got Talent kandidaten tot op het bot vernederde?

  • Ja wie kaats kan de bal terug verwachten, maar voor Gordon is het altijd een richtings verkeer hij mag iedereen tot het bod afbreken zie zijn boek die hij laats heeft uitgebracht.

 5. Het begon als een leuke onschuldige website over media. Het is tegenwoordig meer een populistische, op semi ‘lollige’ Geen Stijl-achtige manier geschreven transcripties uit TV programma’s/interviews met allerlei speculatieve bij-zinnetjes.
  Ik vind die reacties er onder tenenkrommend en het is meer trol dan echt inhoudelijke reacties. Ik zal het niet missen als de reacties uitgeschakeld worden, wat ook de bedoeling is begrijp ik. Verstandig.

  • Hoezo ‘begrijp’ je dat het de bedoeling is dat de reactiepanelen definitief worden uitgeschakeld? Waar baseer je dat op? Vooralsnog is er niks uitgeschakeld en zoeken ze naar ‘werkbare oplossingen’ wat die ook mogen zijn.

   • Lees dit dan maar eens: “Om deze reden heeft Mediacourant recentelijk opdracht gegeven aan onze technische partner om het reactiesysteem op korte termijn uit te schakelen totdat er een goede en werkbare oplossing is gevonden. Dit vergt een aantal technische aanpassingen aan de website.”

    • Moeite om mijn woorden te begrijpen? A. Er is vooralsnog niets uitgeschakeld, laat even weten als dat is gebeurd, ik herhaal ‘als’. B. Als de reactiepanelen worden uitgeschakeld, wat ik betwijfel, dan is dat niet definitief, maar een tijdelijke maatregel, ik citeer, ’totdat er een goede en werkbare oplossing is gevonden.’

     • Over vriendelijk reageren gesproken. Al net zo’n kwal als het soort bij Media Courant

     • @Erwin. Ik blijf er natuurlijk bij dat jij mijn woorden en die van Mediacourant niet goed gelezen, begrepen hebt, ook niet nadat ik je er nogmaals op wees, maar ze hebben nu toch wel de reactiemogelijkheden gesloten en waarschijnlijk definitief, hoewel ze nog een mogelijkheid openlaten voor ooit een terugkeer als er wel een werkbare oplossing is. Ze hebben dan toch, anders dan ik voorzag, eieren voor hun geld gekozen om eventuele nieuwe (juridische) narigheid voor te zijn. Gordon zet nog wel de juridische stappen tegen een aantal reaguurders door, maar nu niet meer tegen Mediacourant. Dus het heeft geholpen.

      En ik arrogant? Ik wordt kriegelig als mensen overduidelijke domme uitspraken (blijven) doen. Ik maak die ook weleens en ik ben ook nooit te beroerd om eerdere beweringen van mij te corrigeren en te herzien als daar aanleiding toe is, zoals nu over Mediacourant. Dus.

 6. Toch wel lachen dat hier dus mensen klagen over een website die ze bewust bezoeken en daar de reacties gaan lezen om hier te vertellen hoe erg het allemaal is. Als die website niet bezoekt wordt, verdwijnt het probleem vanzelf.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*