‘Media als wapen’ toont de rol van propaganda in oorlog

Propaganda vormt tijdens militaire conflicten een machtig en onmisbaar onderdeel van het wapenarsenaal. Dat laat Beeld & Geluid in Den Haag zien in een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, die vanaf 4 mei te bezoeken is. Media als wapen voert de bezoeker terug naar de Tweede Wereldoorlog en toont welke propaganda-tactieken tot op de dag van vandaag worden herhaald.

Leopard-tanks, Himars-raketten, drones: in dit rijtje machtige oorlogswapens hoort ook propaganda thuis. Je ziet dit wapen nu ‘live’ gebruikt worden in de oorlog in Oekraïne. Maar symbolen als de Z van de Russen, filmpjes die de waarheid verdraaien en andere propagandatrucs zijn niet alleen van deze tijd. Ze duiken op in elk conflict. 

De tentoonstelling Media als wapen neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog. Het spel van manipulatie en waarheid verdraaien, ervaar je in zes voorbeelden uit het strijdperk van 1940-’45. Je komt terecht in een audio-steekspel over de ware toedracht rondom de Duitse invasie in 1940. En in een intieme soundscape beleef je hoe een NSB-gezin doelwit is van een persoonlijke aanval door Radio Oranje. Je ziet hoe vergelijkbare propagandatactieken sindsdien ook in andere oorlogen zijn gebruikt. Zoals de kakkerlakken-campagne via cartoons en de radio tijdens de Rwandese genocide in 1994.

Media als wapen is van 4 mei tot en met 25 juni 2023te bezoeken in Beeld & Geluid in Den Haag. In deze periode presenteert het museum ook aansluitende publieksprogrammering. Zo staat zondagmiddag 7 meijournalist en tv-maker Jelle Brandt Corstius op het podium voor een Mediacollege over propaganda in Oost-Europa.

Informatie
Expositie: Media als wapen
4 mei t/m 25 juni 2023
Beeld & Geluid in Den Haag (Zeestraat 82, Den Haag)


Beeld & Geluid

Den Haag, de stad waar dagelijks (internationaal) nieuws gemaakt wordt, is dé plek om (politieke) nieuwsvoorziening kritisch te leren beschouwen. Samen met ons publiek onderzoeken we welke rol media spelen in onze democratie en hoe ze kunnen bijdragen aan een open en vrije samenleving. Logische en actuele thema’s in Den Haag als ‘Stad van Vrede en Recht’. In ons museum staat het krachtenspel tussen politici, journalisten en belangenorganisaties, burgers en media centraal. Er zijn exposities en debatten en we ontwikkelen workshops voor jong en oud. Net als in Hilversum versterken we bewust de banden met mediamakers, met een bijzondere focus op professionals in het journalistieke domein.

2 Comments

  1. Niet alleen in Oorlog, maar is ook een wapen om de Gedachten goed van het Wef en Brussel door de strot te duwen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*