MAX-radiopresentator Peter de Bie neemt afscheid

Na ruim 28 jaar en meer dan 1350 uitzendingen op zaterdagochtend van 08.30 uur tot 11.00 uur neemt presentator Peter de Bie afscheid van de radio, hij presenteert zaterdag 17 december voor het laatst Nieuwsweekend bij Omroep MAX op NPO Radio 1. Mieke van der Weij, met wie Peter sinds 1996 een duo vormt bij Nieuwsweekend, blijft op haar post.

Voordat het radioprogramma Nieuwsweekend in januari 2018 bij MAX kwam, werd het als Nieuwsshow uitgezonden bij de TROS/AVROTROS. De eerste uitzending was op dinsdag 13 september 1983, gepresenteerd door Wim Bosboom en Mireille Bekooij. In maart 1994 nam Peter de Bie het stokje over van Wim Bosboom, twee jaar later voegde Mieke van der Weij zich bij hem.

MAX-directeur Jan Slagter: “Een radio-icoon gaat ons verlaten. We zijn Peter de Bie veel dank verschuldigd voor zijn scherpe gesprekken op zaterdagochtend, met een vleugje cynisme en veel humor. We zullen hem missen en wensen hem alle geluk toe, samen met Dieuwertje, de kinderen en kleinkinderen.”

Peter de Bie zegt over zijn afscheid, met een ferme knipoog: “Ik ben het eens met wat de kranten dan schrijven: Het werd hoog tijd om te gaan, aldus een hevig geëmotioneerde Peter de Bie”.

Wie Peter de Bie opvolgt, wordt op een later moment bekendgemaakt.

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag.

11 Comments

 1. Waarom stopt Peter, met pensioen? En waarom is er nog geen opvolger? Zag men dit bij omroep MAX niet aankomen? Zoals het verhaal er nu staat, komt het een beetje vreemd over. Wellicht niet volledig?

  • Wat is volledig Joep? Wil je ook weten hoe Peter ’s ochtends z’n croissantje eet (ik weet dat toevallig, bramenjam met n krul roomboter)? Hij is 72 en hoe dan ook is t kennelijk mooi geweest, stoppen op je hoogtepunt zeggen ze wel in t artiestenleven. En nog geen opvolger bekend? Peter heeft waarschijnlijk pas van de week gezegd dat ie stopt en dat is nu nieuws. Of hadden ze moeten wachten met tot bekend is … afijn … Doei Joep … Het ga je goed Peter.

   Maar iets anders en wie ook gaat stoppen, Prem Radhakishun van Zwarte Prietpraat, iedere zondagnacht van 0 tot 2 uur op Radio 1, omroep Powned. Eind december valt t doek voor dit opgewonden multi flauwekulprogramma. Onvrijwillig en zal Prem weer moeten werken voor de kost. Prem de ongeleide, maar toch wel sympathieke adhd-raket van Hilversum en de Bijlmer en r schaterlachend prat op gaat dat ie iedere week 1.300 vangt voor die twee uur prietpraat.

   Bedankt Peter, bedankt Prem.

   (Prem, n zoen op de wang voor je lieve en geduldige vrouw en Peter n kusje op t puntje van de neus voor die van jou. x)

  • “Peter de Bie stopt aan het einde van dit jaar met ‘Nieuwsweekend’ op NPO Radio 1 wegens gezondheidsklachten. Dit zegt hij in een interview met Max Magazine. “Ik heb een hele gemene bacterie, waarvan ik achteraf hoorde dat één op de drie mensen er dood aan gaat.”

   Door die bacterie zit hij momenteel regelmatig in een rolstoel. Peter: “Ik strompel een beetje rond met een rolstoel en een rollator, maar over een maand of zes moet ik gewoon weer kunnen lopen.”

   Bron:Radiofreak

 2. Ik lees nergens dat ook Ellen Brusse presenteerde…………………

  “Naarmate de jaren verstrijken vervagen de herinneringen” zeggen we dan.

  • Beste Juul , Jij weet toch als géén ander dat het journalistieke niveau van dit krantje ’n tikkie beneden 0 is ???? Zie de In Memoriam over Klaas Samplonius !!! Nee, iets opzoeken en uitspitten, dáár hebben wij de Spreekbuis nog niet op kunnen betrappen. Overigens wél héél jammer dat Peter om gezondheidsredenen moet stoppen. Veel sterkte voor Peter en het thuisfront !! En Slagter moet ophouden met zijn voor geprogrammeerde afscheidszinnetjes, die voor iedereen hetzelfde zijn !!!!

  • Juul volgens mij was de TROS nieuwsshow in het begin 2x per week jij zult dat waarschijnlijk beter weten dan ik het was begin jaren tachtig op dinsdag en zaterdag op zaterdag zat er o.m. een auto rubriek en tips van Cees snoey ook kon een luisteraar een minuut gratis winkelen Peter de bie vond ik een prettige presentator maar ik vond de laatste tijd niet meer zo fijn om naar te luisteren met uitzondering van de politieke week met Kees boonman

   • @Ernest.
    Of het 2x in de week was weet ik niet meer. Wel dat ik samen met twee collega’s in januari 1977 een plan heb ingediend bij de radio chefs voor een z.g “totaal programma”. Dat elke zaterdag moest worden uitgezonden tussen 09.00 en 16.00 uur.( ik heb het plan nog in m’n archief ). Da’s in die vorm niet gelukt. Daar is later wel de Nieuwsshow uit voort gekomen onder leiding van collega Leo Janssen.
    Hij is degene die de Nieuwsshow verder heeft uit ontwikkeld met inderdaad o.a. Wim Bosboom.
    Da’s de geschiedenis van de TROS Nieuwsshow.

    • Fijne Juul, Tot 16.00 uur heeft niet zo lang geduurd !!! De TROS kon de zaterdagse Hilversum 1 uitzending niet tot 16.00 uur vullen , maximaal tot 14.00 uur waardoor de NOS weer zendtijd moest invullen. Wanneer er op arbeidsonaantrekkelijke tijden iets moest worden gedaan waar de Omroep Verenigingen géén mankracht of zin in hadden. móest de NOS deze wél vullen. Dus op zaterdagmiddag werd ook Langs de Lijn ingevuld , met wel TROS collega én toppresentator KLAAS SAMPLONIUS ( je weet wel Juul, dezelfde KLAAS waar de Spreekbuis géén In Memomoriam over kon maken !!!!)in de middag en later ook van 20.00 tot 23.00 uur met Willem Ruis. Op deze manier is ook Met het Oog op Morgen gestuurd, géén Omroep wilde de late avond op Hilversum 1 invullen. Kees Buurman kwam in 1976 met geniale idee om “het Oog” te maken. Nog steeds een van de best beluisterde Hilversum 1, SORRY Radio 1 radio programma’s. Ik prijs mijzelf gelukkig om van ’76 tot 2006 hieraan heb mogen meewerken !

    • Dank je Juul voor je aardig reactie op mijn opmerking ik vind het zelf leuk om de mediawereld een beetje te volgen in dat verband heb ik eens meegedaan met een TROS radio spel je kon toen een TROS radio winnen niks gewonnen dus heb ik hem via de TROS zelf maar gekocht het was in 1987 heb hem nog in mij bezit

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*