Matthijs van Nieuwkerk geëerd in Wall of Fame van Beeld en Geluid

Matthijs van Nieuwkerk geëerd in Wall of Fame van Beeld en Geluid

Hilversum, 2 oktober 2020 – Vanavond is Matthijs van Nieuwkerk geëerd met zijn portret in de Wall of Fame van Beeld en Geluid in Hilversum. Aanleiding hiervoor was de uitreiking van de Ere Zilveren Nipkowschijf, een prestigieuze Nederlandse televisieprijs die hij eerder dit jaar ontving voor zijn werk als programmamaker en presentator. 

Voorafgaand aan de onthulling van zijn portret werd Matthijs getrakteerd op een bijzondere programma. Een compilatie toonde de veelzijdigheid van zijn werk door de jaren heen. Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer had uit het archief van Beeld en Geluid een aantal vragen van interview-grootheden opgediept die hij aan Matthijs voorlegde. 

Zo stelde Ischa Meijer aan Matthijs de vraag of zijn werk zijn leven is. Matthijs antwoordde dat Ischa bij hem om de hoek in de Jordaan woonde en dat Ischa regelmatig bij hem thuis langs kwam. ‘Als je werkt is dat voor een groot deel je leven en je lust, als het goed is’. Ook waren er vragen van Willem Duys, Jeroen Pauw en Eva Jinek. Op de vraag van Mies Bouwman ‘wat zou u het liefste wensen?’, antwoordde Matthijs dat hij een anti-serum wenste tegen de grote lelijkheid in de wereld.

Een aantal van de aanwezige gasten, waaronder DWDD tafelgast Marc Marie Huijbregts en presentator Mart Smeets, liet een persoonlijk uitgekozen fragment zien en gaf daar uitleg bij.

Matthijs’ carrière voor de schermen begon in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van januari 2003. Samen met Felix Rottenberg (PvdA) presenteerde hij het politieke tv-programma Nederland Kiest. In 2003 startte hij, samen met Wilfried de Jong, het tv-programma Holland Sport, waar ze in 2005 de Zilveren Nipkowschijf mee wonnen. In 2008 stopte hij met het sportprogramma, om zich volledig te kunnen richten op De Wereld Draait Door (DWDD) dat voor het eerst op 10 oktober 2005 werd uitgezonden. Op 27 maart 2020 vond de laatste aflevering van DWDD plaats. Momenteel is Matthijs bezig met de voorbereidingen van een nieuw televisieprogramma voor de zaterdagavond.

5 Comments

  1. Het eerste programma wat Matthijs op tv presenteerde was niet Nova – Nederland kiest maar De Gids. Dit was in de periode dat de omroepen van Ned3 elke avond met een andere eigen late night show kwamen. Matthijs heeft dit een jaar gepresenteerd. Na Nova kwam eerst nog TV3 wat hij samen met Haddasah de Boer presenteerde en wat gezien kan worden als de voorloper van DWDD.

    • Volgens mij heb je het ook mis want zijn eerste tv werk was volgens mij bij de VPRO op zondagmorgen met o.a. boeken en platen. Hij deed dat samen met ????? Op de tafel stond een pickup waarop hij fragmenten van een plaat afspeelde. Het werd uitgezonden vanuit Rotterdam vanuit dat grote gebouw met uitzicht op het water.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*