Blog Martin van Doren: ‘Zeg nooit nooit!’

Het zal u misschien wel eens opgevallen zijn: ik heb wat met Denemarken. Het is alles behalve wereldschokkend, maar soms is het erg handig. Vandaag was het weer eens zover. De aanleiding: een stukje op de website van de NOS. Moraal van dit blog: zeg nooit nooit!

Volgende week wordt een interview op NPO en RTL uitgezonden met Koning Willem-Alexander. Naar aanleiding daarvan verscheen op de website van de NOS, bij het onderdeel Koninklijk Huis, een overzicht hoe de opeenvolgende Staatshoofden met de pers omgaan.

Een citaat:
“Interviews met het staatshoofd zijn zeldzaam. Aan kranten, tijdschriften en radio geven ze die in principe (en ook feitelijk) nooit. Inspelend op nieuwe mediamogelijkheden kwamen er wel koninklijke interviews in beeld.”

U voelt het al aankomen: dat is dus niet waar. Op zijn minst is daar één uitzondering op geweest. Op 17 maart 2015 begonnen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima aan een staatsbezoek aan Denemarken. In de aanloop daar naartoe werden drie Deense journalisten en een Deense fotograaf uitgenodigd op Paleis Noordeinde voor een interview met Koning Willem-Alexander. Voor de zekerheid heb ik het nog even gecheckt: het interview verscheen op 16 maart 2015 in de Deense krant Berlingske Tidende (gedrukte versie) en reeds op 15 maart 2017 op de website.

Er is wel iets bijzonders met het interview, en tot drie maal toe wordt dat ook in Berlingske Tidende vermeld: de journalisten hebben wel met de Koning gesproken, maar mochten hem in de krant nergens letterlijk citeren. Dat roept bij mij alleen maar de vraag op: waarom zou je iemand interviewen, als je hem of haar vervolgens niet mag citeren, maar dat is een ander verhaal.

De stelling van de NOS dat het Staatshoofd nooit een interview aan een krant geeft is dus niet waar. Blijkbaar zijn er wel (strenge) restricties. Zeg nooit nooit. Het is allemaal niet zo wereldschokkend, maar dit blog “leeft” door dit soort zaken. Toch?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*